ZADARSKE KONOBE I KUŠAONE: Okusite jela ispod peke po receptu zadarskih vinara

Diljem Ravnih kotara pa sve do Vranskog jezera, u Zadarskoj županiji možete uživati u autohtonim seoskim dvorima, vinarijama sa stoljetnom tradicijom, kao i modernim destilerijama te usto uživati u pršutu, vinu, jelima ispod peke i s gradela…

Vino i maslinovo ulje dvije su namirnice koje se nalaze na svakom dalmatinskom stolu tijekom cijele godine. No u Zadarskoj regiji, možete osobno doživjeti brojna iskustva koja će vam pokazati ovdašnje načine proizvodnje vina i maslinovog ulja, i što ih čini drugačijima od drugih hrvatskih i svjetskih načina.

Ova opojna vina, koja se tu uzgajaju više tisuća godina, prelaze granice osvajajući mnoge međunarodne nagrade na najprestižnijim svjetskim festivalima. Posebno su vrijedna i cijenjena crna vina, kao što su Zinfandel, Merlot i Cabernet. Putujući diljem Zadarske županije, od Ravnih kotara do primorja i otoka, možete uživati u istraživanju vinarija i kušaona gdje će vam uz vino biti servirani i vrhunski specijaliteti poput jela ispod peke, s ražnja ili s gradela, sve uz vrhunski Paški sir i dalmatinski pršut.

U Zadarskoj županiji, diljem Ravnih kotara pa sve do Vranskog jezera, možete istražiti niz zanimljivih malih vinarija, destilerija, kušaona poput vinarija Škaulj, Fiolić, Karaba ili poljoprivredne zadruge MasVin te brojnih drugih.

FOTO: Nikola Matić / TZ Zadarske županije

Provedete li neko vrijeme u srcu Ravnih kotara, u Nadinu u vinariji Škaulj, bit će vam jasno zbog čega ovaj vinar već godinama niže brojne nagrade. Ali obitelj Škaulj ne samo da proizvodi i puni 200.000 butelja organskog vina, već nudi ukusna i slasna, domaća jela od mesa iz vlastitog uzgoja.

Putovanje u prošlost i doživljaj hrane predaka, možete doživjeti u Ražnjevića dvorima, obnovljenom, stoljetnom imanju obitelji Ražnjević, koje svjedoči o načinu života imućnije seljačke obitelji, čije se ime spominje još 1307. godine. Danas obnovljeno imanje živi kao hotelski i agroturistički kompleks s naglaskom na autohtonu ponudu, kao i lokalne običaje.

Putujući od Ravnih kotara do primorja i otoka, možete uživati u istraživanju vinarija u kojima će vam uz vino biti servirani i vrhunski specijaliteti

Krenite iz Zadra prema Ninu kako biste posjetili obaveznu stanicu na vinskoj ruti – Kraljevske Vinograde. Čak i ako je to samo zbog pogleda! Udobno se smjestite u kušaoni usred vinograda na brdu iznad Punta Skale i uživajte u pogledu na more.

Na otoku Pagu, pak, otkrit ćete da tvrtka „Vina otoka Paga“ baštini više od dvije tisuće godina staru tradiciju proizvodnje grožđa i vina te je uspjela revitalizirati staru pašku sortu Gegić u kojoj možete uživati uz paški sir.

Bogatstvo raznolikosti vinarija, konoba i kušaona zadarske županije provjerite i na web stranici: www.zadar.hr.

FOTO: Jerko Grubišić, Filip Brala

Komentiraj