ZABRANA RADA Netanyahu nazvao Al Jazeeru ‘huškačkim kanalom’, sad su im pretreseni uredi i zaplijenjena oprema

Autor:

Israel's Prime Minister Benjamin Netanyahu speaks during a ceremony marking Holocaust Remembrance Day for the six million Jews killed during World War II, at the Yad Vashem Holocaust Memorial in Jerusalem on May 5, 2024.,Image: 870459859, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Menahem Kahana / AFP / Profimedia

Menahem Kahana / AFP / Profimedia

Uredi Al Jazeere u istočnom Jeruzalemu pretreseni su i zaplijenjena je oprema u nedjelju nakon što je Izrael zabranio rad te televizijske kuće sa sjedištem u Kataru, javljaju izraelski mediji.

Al Jazeera je objavila da su izraelski operateri kabelske i satelitske mreže uklonili kanal iz svojih usluga te da im je televizijska oprema zaplijenjena.

Naglasila je da zadržava pravo na “poduzimanje svakog pravnog koraka”.

Policijski pretres uslijedio je nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu u nedjelju rekao da je njegov kabinet jednoglasno odlučio zabraniti rad Al Jazeeri u Izraelu.

“Huškački kanal Al Jazeera bit će zatvoren u Izraelu”, objavio je Netanyahu na društvenim mrežama.

Izrael optužuje televizijsku kuću sa sjedištem u Dohi za pristrano izvještavanje o tekućem ratu protiv militanata Hamasa u Pojasu Gaze.

‘TO JE HUŠKAČKI KANAL’ Netanyahu odbija zaustaviti rat u Gazi, izraelska vlada zabranila i rad Al Jazeere

Netanyahuov kabinet ugasio je Al Jazeerau sve dok traje rat u Gazi, s obrazloženjem da katarska televizijska mreža prijeti nacionalnoj sigurnosti.

Al Jazeera je ovaj potez nazvala “kriminalnom radnjom” i odbacila optužbe da ugrožava izraelsku sigurnost kao “opasnu i smiješnu laž” koja dovodi novinare u opasnost.

Televizijska kuća je bila kritična prema izraelskoj vojnoj operaciji u Gazi, odakle je izvještavala danonoćno tijekom rata.

Ured UN-a za ljudska prava također je kritizirao zatvaranje.

“Žalimo zbog odluke vlade da zatvori Al Jazeeru u Izraelu. Slobodni i neovisni mediji ključni su za osiguranje transparentnosti i odgovornosti. Sloboda izražavanja je ključno ljudsko pravo”, objavio je Ured UN-a za ljudska prava na platformi X, pozivajući izraelsku vladu da poništi zabranu.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Avatar photo
NijeRuza

prije 3 mjeseca

Pišu medijske kuće u Nizozemskoj da je razlog zašto je ove godine tako malo ljudi obilježavalo Dan Mrtvih, naime, 4000 uključujući i uzvanike u Amsterdamu, naprimjer, isključivo strah. U istom artiklu se navodi da je od tih 4000 bilo najmanje 2700 posjetitelja. Jedan od uzvanika, koji je, također, imao čast davati govor, kaže da je užasnut tako malim skupom, od kojeg je 700 bilo samo policajaca. Artikl je napisan ispod objavljene slike iz zraka, na kojoj se golim okom može prebrojati tek par stotina ljudi. Ja, osobno, se inače ne bavim kvazi-naukom, te kao takva nisam psiholog, ali nešto u meni, onako, iz dubine duše, mi govori da strah nema ništa s tim!