EPA/MARK LYONS

WTO ‘Nema panike zbog Trumpovih prijetnji napuštanjem organizacije’

Čelnik WTO-a Roberto Azevedo rekao je u petak da su Trumpovi komentari o mogućem napuštanju WTO-a dosljednji s prijašnjim izjavama te nema razloga za nove zabrinutosti.

Trump je u četvrtak rekao da bi mogao povući SAD iz WTO-a, potencijalno potkopavajući jedan od temelja modernog globalnog gospodarstva, u čijem je stvaranju SAD bio jedan od ključnih čimbenika.

“Ako se ne popravi, povući ću se iz WTO-a”, rekao je Trump.

U petak je odgovorio glavni direktor WTO-a Azevedo, rekavši da nema razloga za “paniku”.

“Američka zabrinutost oko područja u WTO-u koja žele unaprijediti, nisu nova. Mislim da je ono što je jučer rekao dosljedno s onim što su govorili prije”.

Trump je prije izjavio da je WTO “katastrofa”.

Tijekom predsjedničke kampanje rekao je na NBC-u da će, ako pravila WTO-a blokiraju njegovu politiku, pregovarati o uvjetima članstva ili se povući iz organizacije.

Trumpov je veleposlanik rekao da neće odustati od remetilačke politike, čija je svrha uzdrmati “samodopadnu” organizaciju. Ubrzao je krizu blokiranjem postavljenih žalbenih sudaca WTO-a, čime je prisilio druge zemlje da rasprave o mogućim reformama.

Mnogi diplomati kažu da mada im se ne dopada taktika SAD-a, se slažu da WTO treba reformirati te kako se nadaju da se stanje može iskoristiti da se ovaj 23-godišnji trgovinski klub učini učinkovitijim i djelotvornijim.

Funkcioniranje WTO-a temelji se na načelu konsenzusa, što znači da svaka od 164 članice ima pravo veta te je gotovo nemoguće postići sporazum o bilo kakvim promjenama pravila.

Azevedo je kazao kako su mnoge članice WTO-a pričale o unaprijeđenjima, što je dobar razvoj situacije.

“Svatko tko želi vidjeti unaprijeđenja u WTO-u dobrodošao je u iznošenju svojih ideja i prijedloga za poboljšanje organizacije”, rekao je Azevedo

Komentiraj