FaH

WASHINGTON Okuplja se koalicija za borbu protiv IS-a

Šezdeset i osam zemalja koje se bore protiv Islamske države u Iraku i Siriji okuplja se u srijedu u Washingtonu kako bi raspravili o strategiji borbe protiv te džihadističke skupine koju je američki predsjednik obećao pobijediti.

State Department rekao je da će ministri vanjskih poslova Globalne koalicije za borbu protiv Islamske države razmotriti dosadašnje akcije i strategiju kako nadalje ubrzati poraz IS-a.

Sastanak na kojem će se detaljno razgovarati o vojnim naporima koalicije kao i o njezinim akcijama kada se radi o stranim borcima, financiranju borbe protiv terorizma i stabilizaciji oslobođenih područja ugostit će američki državni tajnik Rex Tillerson.

Predstavnici 27 zemalja članica NATO-a sudjelovat će na sastanku a Tillerson se nada susresti se s većinom njih, kaže State Department, najavljujući i sastanak američkog državnog tajnika s glavnim tajnikom Sjevernoatlantskog saveza.

Na ministarskom sastanku koalicije sudjelovat će i hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier.

Ministri će posebnu pozornost posvetiti načinima zaustavljanja novačenje stranih boraca Islamske države preko interneta, te prekidu dotoka novca terorističkim mrežama.

Predstavnici 68 zemalja koalicije redovito se sastaju kako bi koordinirali zajedničke akcije, kaže State Department.

Oni su se zadnji puta susreli u srpnju 2016.

Američki predsjednik Donald Trump ranije je zatražio od Pentagona da mu dostavi kompletni plan uništenja Islamske države.

Pentagon danas procjenjuje da je IS izgubio 65 posto teritorija koji je držao 2014.

Komentiraj