Sjedinjene Države osudile su u četvrtak rušenje stare džamije al-Nuri i njezina minareta, koji datira iz 12. stoljeća, a koje je srušila teroristička Islamska država, u činu koji po ocjeni SAD-a predstavlja napad na svjetsku kulturnu baštinu i također na “zdanje jedne velike religije”.

Srednjovjekovna građevina sa svojim kosim minaretom al-Habdom, koji je 850 godina stajao u Mosulu, raznesena je u srijedu navečer u eksplozijama, a upravo je iz nje čelnik Islamske države (IS) Abu Bakr al-Bagdadi prije tri godine proglasio “kalifat” na područjima Sirije i Iraka.

Irački dužnosnici i međunarodna koalicija predvođena SAD-om, koji podupire iračke snage, vidi u tom rušenju znak konačnog pada grada pod vodstvom džihadista.

Glasnogovornica State Departmenta Heather Nauert izjavila je u četvrtak kako je rušenje velike džamije eksplozivom “samo još jedan dodatni dokaz kako Islamska država ne poštuje identitet, kulturu i religije u Iraku”.

“To je čin vrijedan prezira i zločin ne samo protiv stanovnika Mosula i Iraka, nego i protiv cijeloga svijeta”, kazala je glasnogovornica State Departmenta.

Ona je dodala kako je “svijet ponovno izgubio važan dio svoga zajedničkog naslijeđa zahvaljujući Islamskoj državi”.

Ravnateljica UNESCO-a Irina Bokova također je osudila uništenje džamije nazvavši to „produbljivanjem rane društva već pogođenog neviđenom humanitarnom tragedijom”.

Minaret, čija je gradnja završena u 1172., bio je simbol grada i prikazan je na novčanici od 10.000 iračkih dinara.

Irački premijer Haider al-Abadi unatoč svemu ocijenio je kako ovo rušenje predstavlja “konačnu potvrdu poraza” Islamske države.

Komentiraj