Vučić rekao CNN-u što žele Srbi na Kosovu. Pohvalio Macrona i Blinkena

Autor:

27, May, 2023, Belgrade - The President of the Republic of Serbia, Aleksandar Vucic, attended the session of the Council for National Security in the building of the General Secretariat of the President of the Republic. Aleksandar Vucic. Photo: Milos Tesic/ATAImages

27, maj, 2023, Beograd - Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vucic prisustvovao je sednici Saveta za nacionalnu bezbednost u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike. Photo: Milos Tesic/ATAImages Photo: Milos Tesic/ATAImages/PIXSELL

Milos Tesic/ATAImages/PIXSELL

Srpska strana primijenila je sve međunarodne obaveze iz Briselskog sporazuma, a kosovska strana nije ispunila ni jedan koji je imala – formiranje Zajednice srpskih općina”, izjavio je srpski predsjednik Aleksandar Vučić u intervjuu za CNN.

“Samo ove godine bilo je pet pucanja na civile srpske nacionalnosti. Srbi žele samo sigurnost za sebe i svoje obitelji, kazao je Vučić.

Istaknuo je da su od Kurtijeva dolaska na vlast zabilježena 353 etnički motivirana napada na Srbe, dodajući da je to najveći broj takvih incidenata od proglašenja kosovske nezavisnosti.

On je negirao optužbe kosovskog premijera Albina Kurtija o ucjenjivanju Srbe da ne izlaze na lokalne izbore na sjeveru Kosova. Voditeljicu koja ga je intervjuirala pitao je je li ikad vidjela legitimne demokratske izbore u kojima je izašlo malo više od tri posto glasača.

Vučić je naglasio da je Srbija jako zadovoljna izjavama koje su povodom krize na Kosovu dali državni tajnik SAD-a Anthony Blinken i francuski predsjednik Emmanuel Macron.

On je dodao da Srbija u reakciji na krizu nije prekršila ni jedan međunarodni sporazum.

“Ispoštovali smo i Kumanovski mirovni sporazum i Rezoluciju UN-a 1244. Ni jedan naš vojnik nije ušao na Kosovo. I do sada smo imali dobru i profesionalnu suradnju s NATO-ovim postrojbama na Kosovu i uvjeren sam da će se takva suradnja i nastaviti, zaključio je Vučić u razgovoru za CNN.

Čelnici NATO-a okupljaju se u Moldaviji, Borell zabrinut zbog Kosova: “Otišli smo predaleko”

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.