Vrijednost bitcoina narasla 25 posto s oporavkom kripto tržišta

Nakon što su veći dio prošle godine pretrpjeli gubitke, bitcoin i druge kriptovalute rastu u 2023., što je potaknulo nagađanja da je takozvana kripto zima – svjetski ekvivalent tržišta medvjeda u svijetu digitalne imovine – gotova.

Bitcoin, najpopularnija kripto valuta na svijetu, porasla je za 25% tijekom prošlog mjeseca, lebdeći iznad 20.000 dolara po prvi put od studenog, kada je propast trgovačke platforme FTX Sama Bankman-Frieda izazvala šok u industriji. Ethereum, druga kripto valuta, porasla je za više od 30% u proteklom mjesecu, trgujući iznad 1500 USD u ponedjeljak.

“Wall Street je vrlo uvjeren da je kraj Fedovog ciklusa pooštravanja pred nama i da to pruža neku temeljnu podršku za kripto”, napisao je u petak Ed Moya, viši tržišni analitičar u Oandi. “Osim ako ne čujemo jak otpor Fed-a ili ako cijene robe porastu, kripto trgovci ne bi trebali biti iznenađeni ako Bitcoin uspije povećati svoje nedavne dobitke.”

Bitkoin je dosegao vrhunac prije više od godinu dana, u studenom 2021., s nešto manje od 69 000 dolara. Prije dva mjeseca, dok je FTX zaraza zahvatila tržište digitalne imovine, bitcoin je pao na najnižu razinu u dvije godine od 15 480 USD.

Dok su američka tržišta dionica i obveznica zatvorena ponedjeljkom zbog obilježavanja Dana Martina Luthera Kinga mlađeg, kriptovalutama se trguje 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu, javlja CNN.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]