Dalibor Urukalovic/PIXSELL

VRDOLJAK ‘S Mostom i HDZ-om nema suradnje’

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak izjavio je u petak kako je Predsjedništvo stranke zaključilo da na skorašnjim lokalnim izborima izlaze u 20 posto više općina i gradova nego na prijašnjim te da im je cilj na izborima osvojiti 20 posto više vijećničkih mjesta nego prije četiri godine te veći broj načelnika, gradonačelnika i župana.

Dominatna rasprava na Predsjedništvu vodila se o tijeku pregovora i donošenju odluka o nastupu na lokalnim izborima, rekao je Vrdoljak novinarima nakon sjednice Predsjedništva HNS-a. Izvijestio je da su u nizu jedinica lokalne i regionalne samouprave pregovori pri kraju i sukladno tome će one donijeti odluke i objaviti ih medijima.

Cilj nam je na izbore izaći u 20 posto više općina i gradova nego što je to bilo zadnji put, i imati imati 20 posto više vijećnika nego prije četiri godine a prije četiri godine smo napravili rekordan rezultat, rekao je Vrdoljak.

Dodao je kako im je cilj imati daleko veći broj načelnika i gradonačelnika, ali i župana, kazavši da su najrazvijenije, najbolje uređene županije Međimurska i Varaždinska, koje vode župani iz HNS-a.

Da bi to mogli priuštiti i ostatku Hrvatske – moramo pobijediti na izborima, dodao je, najavivši kako će vrlo brzo krenuti s kampanjom i prezentacijom programa.

“I to je jedan od ključnih zaključaka – ne čekati nego odmah početi raditi, kao jedna od rijetkih (stranaka) koje su već sada spremne da su izbori za 20 dana”, ustvrdio je Vrdoljak.

U HNS-u su zaključili da su jaka urbana građansko-liberalna stranka koja u velikim urbanim središtima ima i najjače kandidate i najveći rejting i žele građanima iz tih sredina ponuditi najbolje rješenje – u Osijeku, Zagrebu, Rijeci, Splitu, Varaždinu, Čakovcu, dodao je.

Vrdoljak: S Mostom i HDZ-om nema suradnje

Na pitanje idu li na izbore samostalno, sa SDP-om i jesu li negdje spremni surađivati s Mostom i HDZ-om, Vrdoljak je rekao da nema uopće univerzalne formule i strateškog dogovora da će u svim jedinicama lokalne i regionalne samouprave izići s SDP-om jer je to nemoguće i nije mudro i nije pametno.

Rekao je da su se u velikom broju županija, gradova i općina njihove lokalne organizacije dogovorile s SDP-om, a u nekima još nisu, a u nekima neće, niti trebaju.

Istaknuo je kako suradnje s Mostom i HDZ-om nema nigdje.

Na upit o HNS-ovim kandidatima podsjetio je na kandidatkinju za gradonačelnicu Zagreba Anku Mrak Taritaš, a, kako kaže u Osijeku će to biti Vrkić, Štromar u Varaždinskoj županiji, Matija Posavec u Međimurskoj županiji.

Odluka za kandidata u Rijeci još nije donesena, a misli da će to napraviti tijekom sljedećeg tjedna. “Danas smo to raspravili i prilično jasnu sliku dobili, no nismo donijeli konačnu odluku. To ćemo učiniti i objaviti iz grada Rijeke, a ne iz Zagreba”, poručio je Vrdoljak. Na pitanje tko je u igri, odgovorio je  – “najbolji”.

Vezano za dogovore sa SDP-om o njihovoj podršci HNS-ovoj kandidatkinji za gradonačelnicu Zagreba Anki Mrak Taritaš rekao je kako  tema dogovora mogu biti programi i što trebaju napraviti u četiri godine.

“Kada se to usuglasi, onda možemo razgovarati o svemu drugome. I te dogovore će voditi Mrak Taritaš jer ona je buduća gradonačelnica i ona će realizirati ono što treba dogovoriti”, izjavio je Vrdoljak.

Rekao je kako se s predsjednikom SDP-a Davorom Bernardićem vidi i čuje svakih dva do tri dana, jer imaju puno tema budući da ima puno županija, gradova i općina u kojima trebaju dogovoriti koalicije, a tema tih razgovora je i grad Zagreb.

“Ali onda i ja i on zaključimo kako to operativni timovi trebaju odraditi, jer da se ne trebamo petljati u posao koji nije naš. I onda ja skinem odgovornost sa sebe, s razlogom, jer manje znam i prebacim na Anku Mrak Taritaš i ona će voditi prvo programske pregovore. Kad se završe programski pregovori onda će vrlo vjerojatno uslijediti politički”, izjavio je Vrdoljak.

Dodao je da HNS-ovci kolegama iz SDP-a prezentiraju svoje programe, a oni ih trebaju proučiti i dodati neki svoj sadržaj te poručio da su – dobrodošli.

Na pitanje kako iščitava “korak unatrag” o kojemu govori Bernardić, Vrdoljak je odgovorio kako on misli da je podrška Mrak Taritaš jedna velika usluga građanima Zagreba i gradu i da je to nekoliko koraka naprijed za grad Zagreb.

Rekao je da je tema razgovora na Predsjedništvu HNS-a bila i njegova subjektivna želja da se on kandidira za gradonačelnika Osijeka, ali da je to odbačeno te da se on neće kandidirati za gradonačelnika Osijeka, a niti nigdje drugdje na lokalnim izborima. Vrdoljak je rekao da u Osijeku imaju gradonačelnika koji je dobro odradio posao i kako mu sada idu dati “mandat razvojni” jer je ovaj bio stabilizacijski.

Vrdoljak je također izjavio da je njegova uloga u lokalnim izborima raditi da bi HNS napravio što bolje rezultate na lokalnim izborima u čitavoj državi te onda polako destabilizirati ovu Vladu, otići na parlamentarne izbore i, kako kaže, “vratiti Hrvatsku na neki stabilan plus”.

Komentiraj