Velika Britanija trebala bi započeti neformalne pregovore o cjelovitom dogovoru o odnosima s EU-om nakon zlaska Britanije prije nego što se pozove na članak 50 Lisabonskog sporazuma, izjavio je u subotu voditelj kampanje za napuštanje EU-a Vote Leave, Matthew Elliott.

“Mislimo da nema potrebe da se tako brzo pozivamo na članak 50”, rekao je Elliott u intervjuu aludirajući na službenu obavijest kojom započinje rastava Velike Britanije i EU-a.

“Najbolje je pričekati da se slegne prašina tijekom ljeta i za to vrijeme obaviti neformalne razgovore s drugim državama”, rekao je. Smatra da bi proces izlaska iz EU-a trebao omogućiti stabilan prijelaz u novi odnos. “Čitav je niz područja koja pritom moramo pokriti”, rekao je Elliott.

Nakon što je povijesnim glasovanjem o izlasku iz EU-a izazvala politički i financijski šok u cijelom svijetu, Velika Britanija sada mora odlučiti koliko će brzo i formalno napustiti blok.

London je pod pritiskom nekih europskih čelnika koji žele da se postave brzi rokovi za njegovu rastavu s EU-om. Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker kazao je da Britanija pregovore o odlasku treba pokrenuti odmah.

No britanski političari kažu da ne kane brzati, a iz nekih europskih prijestolnica, među kojima je i Berlin, dobivaju određenu potporu za sporije rokove izlaska.

“Iskreno, ne bi to trebalo trajati vječno, no neću inzistirati na nekom kratkom vremenskom periodu”, rekla je na konferenciji za novinare njemačka kancelarka Angela Merkel.

Komentiraj