Vlada odlučuje o iznosu minimalca

Pixabay

Hrvatska će Vlada na sjednici u četvrtak raspravljati o iznosu minimalne plaće za iduću godinu. Ona sadaiznosi 2600 kuna, a prima je 75 tisuća građana. Minimalna plaća je najniži mjesečni iznos plaće koji radniku pripada za rad u punom radnom vremenu. Ispod tog iznosa poslodavac plaću ne smije isplaćivati, piše Dnevnik.hr.

Svake godine određuje se iznos minimalne plaće, tako da se pomnože se mjesečni prag rizika od siromaštva za jednočlano kućanstvo i broj članova prosječnog kućanstva u Hrvatskoj. To se zatim podijeli s omjerom ukupnog broja stanovnika i broja radno aktivnog stanovništva u zemlji.

Sindikati su u svojim računicama stigli do iznosa od 2887 kuna. Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever kaže kako su ljudi prisiljeni odvajati od jednih stavki da bi mogli podmirivati druge.

Najniži minimalac od zemalja u okruženju određen je u Albaniji te iznosi 1162 kune. Slijedi Srbija s 1337 kuna, Crna Gora s 1447 te Bosna i Hercegovina s 1582 kune. U Mađarskoj je minimalac 200 kuna niži no u Hrvatskoj, a u Sloveniji dvije tisuće kuna veći. Industrije u Hrvatskoj, u kojima je minimalan iznos plaće najzastupljeniji, su drvna, metalna i tekstilna.

Komentiraj