Vječiti mladić Miro Ungar u trećoj sezoni jedinog zagrebačkog kabarea

Autor:

NFOTO

Miro Ungar (85), autor i voditelj programa ‘Esprit de Paris’ koji se subotom održava u Klubu kazališta Komedija Kontesa, govori o novoj sezoni kabarea i svojoj dugogodišnjoj pjevačkoj karijeri

Nova sezona još uvijek jedinog zagrebačkog kabarea pod vodstvom Mire Ungara ‘’Espirit de Paris’’, startala je u subotu, 8. listopada i moći će se pogledati u Klubu kazališta Komedija Kontesa do kraja godine. Nekad poznat kao Jazzy & Cabaret Club Kontesa administrativno je pripao kazalištu Komedija pa je stoga dobio i novi naziv, ali je sadržaj ostao isti pa i bolji. Tako će do kraja godine, svake subote, osim izuzetka Badnjaka i Stare godine koji su ove godine u subotu, Zagrepčani i njihovi gosti moći vidjeti treće uprizorenje kabarea koji je osmislio Ungar pod nazivom ‘’Espirit de Paris’’.

„Ovo je već treća verzija koju sam napravio. Prva je bila bazirana na broadwayskim songovima iz raznih mjuzikla. Zvala se ‘Idemo na Broadway’. Onda je na red došao  ‘Cabareta à la Zagreb’ koji je išao u vrijeme zagrebačkog Adventa. Cabaret je tada bio posvećen Zagrebu. Prije koronavirusa smo počeli s kabareom koji je bio posvećen Parizu i Moulin Rougeu koji je slavio 150 godina rada, kada smo odlučili to raditi. Aktualna verzija je posvećena Parizu. Od dosadašnjih verzija razlikuje se po izvođačima. Imamo trenutno najbolju moguću pjevačku ekipu. Prezadovoljan sam s njima. S nama su sada Tena Vodopija, Maja Bajamić i fantastična Katarina Vukadin koja je utjelovila Edit Piaf. Svojim glasom doista podsjeća na slavnu Edit Piaf. Imamo šest plesača, sedam komičara, pantomimičara, artističke točke itd. Ja sam MC (master of ceremony), a izvodim i neke songove. To je program koji smo slagali prije ljeta, s kojim smo redovno punili klub Kontesu do sada. Prva predstava nove sezone 8. listopada je u potpunosti bila rasprodana“, ispričao je za Zagreb News Ungar koji je ove godine proslavio 85. rođendan.

Mnogi ne znaju da je sredinom šezdesetih godina Ungar nastupao u popularnom sastavu 4M koji je osnovao s Ivicom Krajačem. Tijekom godina Ungar je postao okosnica sastava 4M, čemu su potpomogli i mnogi televizijski nastupi, ali i brojni nastupi u Austriji, Njemačkoj, Italiji, Belgiji, Švedskoj, Finskoj, Sovjetskom Savezu, Izraelu itd. Tada je bio u braku s pjevačicom Terezom Kesovijom, s kojom se preselio u Pariz i osjetio duh grada koji sada donosi u Zagreb, ali ostvario i zavidnu pjevačku karijeru pod umjetničkim imenom Tim Twinkleberry. Pod tim je imenom i objavio nekoliko ploča za francusku diskografsku kuću Barclay. Zanimljivo je da je paralelno uz tu karijeru za Jugoton snimio francusku pjesmu ‘’Comme d’habitude’’ (‘K’o svakog dana’) Claudea Francoisa, koja nakon godinu dana u engleskom prepjevu Paula Anke i izvedbi Franka Sinatre postaje svjetski hit “My way”. Stoga smo ga pitali planira se vratiti Timu Twinkleberry i pjesmama iz tog perioda.

„Snimio sam tada pet ploča na francuskom. Nije to neki veliki opus da bih to danas koristio. Kada sam imao svoje jubilarne koncerte povodom 60 godina karijere s Jazz orkestrom HRT-a u kazalištu Komedija, izveo sam tri pjesme iz tog perioda. Nisam planirao ništa više raditi pod tim imenom“, skromno nam je ispričao svoje planove Ungar te otkrio kakvu muziku sluša posljednjih godina. „U zadnje vrijeme sam se posvetio gipsy jazzu. Ovoga ljeta sam održao šest koncerata s Oridano gipsy jazz bendom. To je stil glazbe u kojem sam se našao. S Kukuruzovićem sam prije skoro deset godina radio koncert u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog. Od tada me sve više vuče gipsy jazz. Ima i na YouTubeu snimka tog koncerta. Svima poznati standardi u gipsy jazz verzijama. Jako volim tu muziku i u tome sam se našao. Osim toga i u našem showu izvodimo medley gipsy jazza kao posveta Djangu Reinhardtu koji je afirmirao gipsy swing.“

Osvrnuo se i na šezdesete godine: „Premda mene uvijek draškaju šezdesete godine, momentalno sam taj period zamrznuo. To sam neko vrijeme izvodio sa svojim bendom, potom s odličnim bendom Super Stari Davora Šterna koji su u tom fahu najbolji, tako da ću možda nešto slično napraviti, ali ne sada“.

U razgovoru je najavio i poseban koncert. „Dana 3. studenoga ću imati interesantan koncert u Židovskoj općini, u njihovoj dvorani u sklopu Tjedna židovske kulture i baštine i izvest ću pjesme židovskih autora. Riječ je o pjesmama iz američke pjesmarice ‘Great American Songbook’. Bit će to pjesme Georgea Gershwina, Richarda Rodgersa, Irwinga Berlina, Kurta Weilla itd. Autori židovskog porijekla koji su stvarali glazbu početkom prošlog stoljeća. Te ću pjesme pjevati uz pratnju Oridano gipsy jazz benda.“

Ungar je aktivan na pozornici i iz nje pa smo ga upitali kako održava kondiciju. „Dva puta tjedno igram tenis, preko ljeta sam puno plivao, no ne idem više na skijanje zimi. Održavam kondiciju kako mogu i prezadovoljan sam za svoje godine. Evo, prva izvedba naše nove verzije showa ‘Espirit de Paris’, kojim smo otvorili novu sezonu 8. listopada prošla je fantastično“.

Osim online, ulaznice za ovaj jedinstveni show koji će vas podsjetiti na duh Pariza i da je Zagreb nekada imao preko 15 kabarea, mogu se kupiti i na blagajni u Oktogonu. Svi umjetnici koji nastupaju u ovom showu financiraju se od prodaje ulaznica pa ćete ih kupovinom razveseliti.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.