Viktor Šimunić: “Zašto se o tome ne priča? Zašto se ne smanji PDV za sve?”

Autor:

16.07.2021., Oroslavje - Dan s novim gradonacelnikom Oroslavja, Viktorom Simunicem. "nPhoto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Tomislav Miletic/PIXSELL

Gradonačelnik Oroslavja Viktor Šimunić komentirao je u četvrtak kakav je utjecaj ukidanja prireza i povećanja osobnih odbitaka na plaće. Istaknuo je da svaka reforma koja ide prema toma da se olakša građanima život ide preko leđa lokalne samouprave.

Dodao je da povrat poreza mladima do 30 godina vraća lokalna samouprava. Šimunić je naglasio da nije protiv dizanja plaća, no dodaje da kako je poskupjelo građanima u posljednje dvije godine, tako je poskupjelo i JLS-ovima. “Osobno smatram da mi nismo sagledali širu sliku i zašto taj prirez postoji. U mnogim sredinama koje imaju prirez postoji i fiskalno izravnavanje. Dakle, to je dodatni udio sredstava koje država daje JLS-ovima. Fiskalno izravnavanje prima 470 jedinica lokalne samouprave”, istaknuo je Šimunić i dodao da ne zna kako će neke jedinice lokalne samouprave bez prireza funkcionirati.

Rekao je da ono što bi se moglo dogoditi je da JLS-ovi koji ne smanje porez na dohodak ispadnu crne ovce koje nisu povećali plaće svojim sugrađanima. “S druge strane svi očekuju od nas izgradnju nove infrastrukture, novih vrtića. Na kraju dana sve je to škakljivo i varljivo, a na kraju dana nismo svi ni jednaki”, poručio je te dodao da mnoge jedince lokalne samouprave ne ovise o porezu na dohodak i napomenuo da je taj porez jedinicama lokalne samouprave na sjeveru glavni prihod.

“Općinama i gradovima na moru i nije”, naglasio je dodavši da iako su mnogi najavili smanjivanje poreza na dohodak, da su također najavili dizanje cijena komunalnih naknada i najma javnih površina. “Cijela ta mantra koja se jučer vrtila da su prihodi JLS-ova porasli, što je točno, ali ajmo pogledati drugu stvar o kojoj nitko ne priča, a to je rast državnog proračuna”, istaknuo je Šimunić. Dodao je da je, ako se gleda rast proračuna od 2017. godine do danas, da se radi o rastu od 65 milijardi kuna. “Zašto se o tome ne priča? Zašto se ne smanji PDV za sve?”, pita se Šimunić.

Smatra da ova porezna reforma za građane Oroslavja ne znači ‘apsolutno ništa’. “Mi ne namjeravamo dizati poreze, prirez nisu imali, dakle za građane Oroslavja ostat će sve isto kao prije”, rekao je Šimunić za ‘Novi dan’ N1 televizije.

Dodao je da je pitanje hoće li i u drugim JLS-ovima rast građanima plaće, jer je Vlada ovom reformom, gradonačelnicima i gradskim vijećima ostavila prostor da porez na dohodak dižu odnosno smanjuju. Šimunić poručuje da je u Hrvatskoj veliki problem sustav lokalne samouprave. “Svi u visokoj politici pričaju kako to ne treba mijenjati, ali meni ovo ovo sad izgleda kako neke općine koje ne mogu bez prireza da će ovisiti o državi, ali mislim da treba mijenjati sustav”, rekao je Šimunić i dodao da ne treba nužno smanjivati broj općina i gradova, već sustav promijeniti na način da se smanje troškovi gradova i općina. Oroslavje je, zaključio je, smanjilo troškove, povećalo prihode, vratilo dugove, da su se morali zadužiti kreditom, ali i da grad napreduje.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.