Istražite gastronomsku scenu Osijeka i opustite se na Promenadi uz Dravu

Autor:

Mario Đurkić/TZ Grada Osijeka

Srce Osječko-baranjske županije i središte hrvatskog istoka, Osijek oduševljava jedinstvenom kombinacijom urbanog šarma i prirodnih ljepota, a posjetitelje privlači i mnogobrojnim događanjima što ga čini primamljivom cjelogodišnjom destinacijom na turističkoj karti

Okružen plodnom zemljom, vinorodnim poljima, parkom prirode i slavonskim šumama, srce Osječko-baranjske županije i središte hrvatskog istoka, Osijek oduševljava jedinstvenom kombinacijom urbanog šarma i prirodnih ljepota. Grad pulsira energijom i razvojem i predstavlja srce Slavonije gdje se tradicija i modernost stapaju u nezaboravno iskustvo.

Život kraj rijeke

Osječani se ponose svojim gradom koji odlikuje suživot urbanog i zelenog. Pa premda će koje subotnje popodne provesti u kakvom baranjskom vinskom podrumu, šetajući Kopačkim ritom ili biciklirajući dokle staze vode, većinu slobodnog vremena Osječani ipak najradije provode u svom gradu, šetajući najljepšom i najdužom riječnom šetnicom u Hrvatskoj, Promenadom, ili pak ispijajući kavu na jednoj od terasa uz rijeku Dravu. Šetnja obavezno mora uključivati i prelazak Pješačkog visećeg mosta, jednog od najpoznatijih simbola grada, te šetnju lijevom obalom Drave. Lijevom stranom dominiraju najpoznatija kontinentalna plaža Kopakabana i poznati skate park na kojem se održava fantastičan festival ekstremnog sporta Pannonian Challenge, ali i trek staze te nastavak promenade koji vodi sve do površinom najvećeg ZOO vrta u Hrvatskoj. Upravo rijeka Drava uz sve aktivnosti koje pruža na svojim obalama daje i potrebnu dozu opuštenosti i povezanosti s prirodom u kojoj Osječani maksimalno uživaju.

Gastronomija i događanja

Zamislite Osijek ne samo kao grad bogate povijesti i kulture, već i kao središte enogastronomskih doživljaja koji vas vode na putovanje okusima i mirisima Slavonije i Baranje. Grad koji stoji na raskrižju četiriju vinskih regija mami posjetitelje ponudom tradicionalnih i suvremenih jela. Degustirajte poznate riječne delicije poput fiš paprikaša, perkelta ili smuđ orlyja, ili specijaliteta od autohtone pasmine crne slavonske svinje, uživajte u internacionalnim okusima koji obuhvaćaju sve, od sushija, woka i pizze do inovativnih hamburgera te ne propustite degustirati bogate vinske karte restorana.

Osječko ljeto kulture i Festival ulične umjetnosti Monarhija samo su neke od manifestacija koje privlače velik broj posjetitelja u Osijek. FOTO: TZ Grada Osijeka

Osijek je također grad zabave i mladenačkog duha. Barokna Tvrđa noću postaje središte društvenog života, dok festivali, koncerti i kulturni događaji tijekom cijele godine privlače ljude svih generacija. Mnogobrojni događaji na otvorenom transformiraju grad u pozornicu veselja i zajedništva, ali i bogate gastronomske ponude. Svibanj tako donosi pivske i vinske manifestacije. Popularni osječki Craft Beer Festival i alternativni homebrew festival Homebre okupit će pivoljupce iz cijele Hrvatske. S druge strane, vinoljupce će oduševiti jedinstveni u Hrvatskoj urbani Osijek Wine and Walk, događaj u kojem sudionici umjesto klasične kotizacije plaćaju “bećarinu”, stari osječki namet za skitanje gradom koji im omogućava nesmetano uživanje u degustaciji najfinijih vina do kasnih noćnih sati. Šetnja vodi kroz kulturne i povijesne znamenitosti grada, a sudionici mogu uživati u glazbenim nastupima, kreativnim aktivnostima i bogatoj enogastro ponudi. S ljetom stižu i Osječke ljetne noći i to posljednjeg vikenda u lipnju, srpnju i kolovozu, nudeći bogat program koji uključuje prigodnu prodaju lokalnih obrtnika, živu glazbu, sportska natjecanja i kulturne nastupe. Ova tradicionalna manifestacija oživljava ulice, trgove i riječnu šetnicu večernjim plesom, glazbenim zvucima, lokalnim mirisima i okusima, stvarajući zabavnu atmosferu primjerenu za sve uzraste. Ljetni mjeseci također su domaćin najvećem kulturnom programu Slavonije i Baranje, Osječkom ljetu kulture, manifestaciji koja njeguje zastupljenost tradicije, klasike, urbane kulture, suvremenog izričaja i nudi različite žanrove prilagođene svim dobnim skupinama. Drugim dijelom godine, osim brojnih sportskih i enogastronomskih događanja, u gradu i okolici dominiraju dvije velike manifestacije, Festival ulične umjetnosti Monarhija i Advent u Osijeku. Osijek uistinu oduševljava jedinstvenom kombinacijom urbanog šarma i prirodnih ljepota, ali i mnogobrojnim događanjima koja ga čini primamljivom cjelogodišnjom destinacijom na turističkoj karti srednjoeuropskih gradova.

Barok, gotika, secesija

Arhitektonska baština Osijeka priča priče o bogatoj povijesti i kulturi. Tvrđa, povijesna jezgra Osijeka, predstavlja barokno srce grada i mjesto gdje se prošlost susreće sa sadašnjošću. Ovaj dobro očuvani barokni kompleks, nekad vojna utvrda na granici Osmanskog Carstva, danas je živopisno središte kulture, umjetnosti i zabave. Ulice Tvrđe kriju brojne muzeje, galerije, restorane i kafiće, svjedočeći o bogatoj povijesti i kulturi ovog područja. Među najznačajnijim znamenitostima izdvajaju se Trg svetog Trojstva s istoimenim spomenikom, renesansno-barokna zgrada nekadašnje Generalkomande (danas Sveučilište u Osijeku) te crkva Sv. Mihaela, Muzej Slavonije i Vodena vrata s ostatcima zidina.

Putovanje okusima i mirisima Slavonije i Baranje započnite u Osijeku i degustirajte fiš, smuđ, perkelt ili specijalitete od autohtone crne slavonske svinje. FOTO: TZ Grada Osijeka

No najimpozantnija znamenitost grada ne krije se među tijesnim ulicama Tvrđe. U Gornjem gradu, centru Osijeka, nalazi se konkatedrala sv. Petra i Pavla, neogotička crkva koja dominira vizurom grada. Njezina raskošna unutrašnjost svakako je nezaobilazan dio grada, gdje vitraji razbijaju svjetlost u kaleidoskopu boja, a umjetnički prikazi pričaju priče o vjeri, nadi i zajedništvu. Nedaleko od ove duhovne atrakcije čeka vas secesijski niz, arhitektonski fenomen grada. Riječ je o nizu katnica u Europskoj aveniji koji je jedinstven po skladnom secesijskom stilu s početka 20. stoljeća. Ova povijesna ulica je poput pozornice na kojoj se igra predstava raskoši i elegancije, savršena za šetnju i promatranje umjetnosti koja se prepliće s gradskim životom.

Sve to i još više

Osijek se izdvaja kao urbani dragulj istoka Hrvatske ne samo svojom impresivnom povijesnom i kulturnom baštinom, već i živopisnim mozaikom nekonvencionalnih i skrivenih znamenitosti i jedinstvenim osječkim slengom koji doprinose njegovu jedinstvenom urbanom identitetu. Njegova sposobnost da spoji staro i novo, tradicionalno i suvremeno, uz neprekidnu inovaciju i očuvanje vlastitog identiteta, čini Osijek ne samo najzanimljivijom destinacijom na istoku Hrvatske, već i mjestom gdje se svatko može osjećati kao kod kuće.

Osijek je grad zabave i mladenačkog duha, barokna Tvrđa noću postaje središte društvenog života, a festivali i koncerti privlače ljude svih generacija. FOTO: TZ Grada Osijeka

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.