facebook.com/Kelyn Yeutukhovich

VIDEO: Zrakoplovne tvrtke idu prema sve većoj održivosti

 

Zrakoplovne tvrtke ulažu napore prema sve većoj održivosti poslovanja i putovanja.

Održivi razvoj je jedna od glavnih stavki njihovih statuta i planova za budućnost. Kompanije to shvaćaju vrlo ozbiljno i ulažu mnogo kako bi ostvarile zahtjeve korisnika i zadane rokove. Trenutno se na prvom mjestu nalazi problem smanjenja emisije CO2.

To se želi rješiti kroz kraće rute, ugradnju učinkovitijih motora i korištenje biogoriva, koje se dobiva iz prerade različitih vrsta otpada, ostataka jestivih biljnih ulja… Traži se snažniji impuls i više tvornica biogoriva, jer su cijene još uvijek visoke, zbog malih količina za potrebe cijelog tržišta.

Prvi potezi velikih zrakoplovnih tvrtki prema održivijoj budućnosti su bili projekti recikliranja, razvrstavanja i smanjenja otpada u avionima, zračnim lukama…

Digitalizacija je smanjila količinu papira i printanje, zrakoplovi se danas peru biošamponima, koji su brzo razgradivi, a pazi se i na korištenje jednokratne plastike.

Avioprijevoznici pokreću mnoge akcije za očuvanje prirode i životinja, pošumljavanje, a često su i putnici dio tih inicijativa. Sve je jači trend izrade električnih sportskih, poljoprivrednih i manjih zrakoplova, koji zadovoljavaju potrebe svojih vlasnika.

Komentiraj