facebook.com

VIDEO: Prije deset godina lansiran je Mars Reconnaissance Orbiter (MRO)

Prije deset godina iz Cape Canaveral na raketi Atlas V lansiran je NASA-in Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), piše NASA.

Ovaj umjetni satelit snima površinu Marsa s visine od 300 kilometara i prolazi blizu polova planeta dvanaest puta dnevno.

 

  • Svaki tjedan satelit šalje više podatka od svih šest misija koje su usmjerene na proučavanje Marsa. To je sveukupno više od 250 terabajta podataka, više od 40 tisuća obleta oko planeta

 

Prikupljeni podaci korisni su za buduće misije, kao što su 2016 InSight lander i Mars 2020 rover.

“MRO je otkrio kako Marsova južna polarna kapa sadrži dovoljno zakopanog leda sastavljenog većinom od ugljičnog dioksida, koji bi u slučaju zatopljenja udvostručio trenutnu atmosferu planeta. Snimljene su lavine i pješćane oluje. Snimke su dokazale i učinile mogućim za promatranje promjenu godišnja doba i duljih promjena u razdoblju od četiri Marsove godine. Primjećeno je kako se događaju aktivnosi kao što su pomaci dina, nastanak kratera i pojave ‘linija’ koje tamne i blijede s promjenom godišnjih doba. Pojavu i nestanak ‘linija’ objašnjavamo tokom soli na određenim područjima na površini Marsa”, rekao je znanstvenik Rich Zurek iz NASA-inog laboratorija u Pasadeni u saveznoj američkoj državi Kaliforniji.

https://youtu.be/YruiKr9QCls

Komentiraj