VIDEO: Ljepote Vijetnama u kratkom video uratku

facebook.com

Socijalistička Republika Vijetnam smještena je u jugoistočnoj Aziji na obali Južnog kineskog mora i Tajlandskog zaljeva. Vijetnam graniči sa susjednom Kinom, Laosom i Kambodžom.

Vijetnam je oko 200. prije n.e. postao dijelom države Nam Viet koja je obuhvaćala i neke današnje južne kineske provincije. Godine 111. prije n.e. Kina vraća sjeverne teritorije Vijetnama koji su sljedećih tisuću godina dio Kineskog Carstva.

Od desetog do devetnaestog stoljeća u Vijetnamu su se izmjenjivala razdoblja neovisnosti i kineske vladavine.

U 17. i 18. stoljeću područje Vijetnama se širi na jug tj. na područje delte rijeke Mekong, dolazi do podjele zemlje na jug i sjever.

Francuzi su zauzeli Vijetnam 1882. godine.

Poslije Prvog svjetskog rata sve je jači komunistički pokret na čelu s Ho Ši Minom. Nakon Drugog svjetskog rata komunistički pokret Viet Minh proglasio je neovisnost, no Francuska nije namjeravala odstupiti. Počeo je rat koji je trajao do 1954. godine kada je Francuska pretrpjela poraz.

Ženevskim dogovorima Vijetnam je podijeljen na Sjeverni i Južni Vijetnam. Krajem pedesetih razbuktao se sukob između gerilaca Vijetkonga koji su tražili ujedinjenje i vlasti Južnog Vijetnama. Nakon što je postalo jasno da se Južni Vijetnam neće moći samostalno održati, Sjedinjene američke države su se 1968. godine aktivno uključile u rat.

Američka i svjetska javnost okrenula se protiv rata i 1973. godine Američka vojska se povlači iz Vijetnama. Snage Sjevernog Vijetnama su 1975. godine u velikoj ofenzivi zauzele cijelu zemlju.

Današnji Vijetnam je i dalje socijalistička republika, no provodi postupne reforme po uzoru na Kinu.

Komentiraj