VIDEO: Novi razgovor s nagrađivanim redateljem Raduom Judeom

Screenshot YouTube

Ime Radua Judea već je sada zlatnim slovima upisano u povijest filmskog festivala u Vukovaru. Na prvom festivalu, sada već davne 2007. godine, Jude je pobijedio u kategoriji kratkog igranog filma predstavivši uradak ‘Ujutro’ da bi se 2015. godine vratio s izvrsnim ‘Bravo!’. Ovo ostvarenje osvaja još niz priznanja, uključujući i Srebrnog medvjeda za najboljeg redatelja na Berlinaleu. Njegov novi film ‘Ne zanima me ako u povijesti ostanemo zapisani kao barbari’ također je pohodio najuglednije filmske festivale u svijetu, a okrunio se pobjedom u Vukovaru i Karlovym Varima.
Kao i u svojim prethodnim filmovima, redatelj i u ovome stavlja naglasak na grijehe prošlih generacija koje još uvijek opasno zagađuju društvo. Mladi umjetnik planira rekonstruirati povijesni događaj iz 1941. godine tijekom kojeg je rumunjska državna administracija putem vlastite vojske odlučila etnički očistiti istočnu frontu. Radi se o iznimno osmišljenom filmu te sporom i detaljnom odvijanju radnje uz izazivanje snažnih emocija. Koristeći beskompromisnu naraciju u maniri velikog Godarda, ovaj film demonstrira da počinjenje brutalnih zločina nije jedini put do barbarizma, već da se do njega može doći i zakržljalom savješću.
Radu Jude je jedan od najcjenjenijih europskih modernih redatelja današnjice. Režirao je nekoliko kratkih igranih filmova među kojima je i ‘The Tube with a Hat’ iz 2006. godine koji je postao najuspješniji kratki igrani film iz Rumunjske svih vremena pobijedivši na mnogobrojnim svjetskim festivalima uključujući Sundance, San Francisco, Los Angeles i mnoge druge.
Na popularnoj internetskoj stranici RottenTomatoes, film ‘Ne zanima me ako u povijesti ostanemo zapisani kao barbari’ je skupio gotovo 90% pozitivnih ocjena filmskih kritičara diljem svijeta, a s obzirom na broj osvojenih nagrada i priznanja logično je da nas očekuje nova filmska poslastica europske produkcije u punom sjaju. Film se prikazuje u domaćim kinima.


Komentiraj