Osnivači kultnog Led Zeppelina, Robert Plant i Jimmy Page, morat će na sudu dokazivati da nisu plagirali pjesmu ‘Stairway to Heaven’. Okružni sudac u Los Angelesu presudio je kako ima dovoljno sličnosti između jedne od najpoznatijih pjesama Zeppelina i instrumentalne skladbe skupine Spirit.

Suđenje je zakazano za 10. svibnja. ‘Stairway to Heaven’ je objavljena 1971. godine, a smatra se jednom od najvećih i najutjecajnijih rock kompozicija svih vremena.

Slučaj je pred sud iznio Michael Skidmore, povjerenik pokojnoj gitarista Spirita, Randyja Wolfea, koji je skladao instrumentalnu skladbu ‘Taurus’, objavljenu 1967. godine. Dvije su skupine, navodi BBC, zajedno bile na turneji 1968. i 1969. godine, a Skidmore kaže kako je Page sigurno bio inspiriran ‘Taurusom’, te tvrdi da je Wolfe morao biti naveden kao autor ‘Stairway to Heaven’.

Page i Plant tvrde da su svoj najveći hit napisali u zabačenoj kolibi u Walesu. Sudac Gary Klausner rekao je kako je vidljivo dosta sličnosti u dvije skladbe u prvih dvije minute.

Ako porota i odluči da se radi o plagijatu, Skidmore ima pravo samo na 50% odštete, prema ugovoru koji je 1967. godine potipsao Wolfe.

Komentiraj