Goran Ferbezar/Pixsell

VIDEO: Filmovi s Berlinalea na ovogodišnjem Vukovar Film festivalu

Vukovar Film festival održava se od 24. do 29. kolovoza, uz atraktivan i zanimljiv program donosi i dva filma koji su se ove godine natjecali za Zlatnog medvjeda na festivalu u Berlinu.

Riječ je o drami „Kraljica pustinje“ (Queen of the Desert) redatelja Wernera Herzoga i filmu „45 godina“ (45 Years) britanskog redatelja Andrewa Haigha za koji su Charlotte Rampling i Tom Courtenay nagrađeni Srebrnim medvjedom na Berlinaleu za najbolju glumicu i najboljeg glumca.

Nakon što je već objavljeno kako će premijeru na 9. Vukovar film festivalu imati novi film Woodyja Allena „Nerazuman čovjek“ te rumunjski „Bravo!“ za koji je redatelj Radu Jude dobio nagradu za najboljeg redatelja na ovogodišnjem Berlinaleu, ovogodišnji vukovarski festival će ponuditi i najbolje filmove koje možete vidjeti u Hrvatskoj.

 

  • „Kraljica pustinje“ zaokret je u karijeri 73-godišnjeg Herzoga koji je ovog puta opisao romantičnu dramu Gertrude Bell i stvorio film koji su kritičari ocijenili mješavinom „Engleskog pacijenta“ i „Lawrencea od Arabije“

 

Početkom 20. stoljeća Gertrude Bell (glumi je Nicole Kidman) britanska spisateljica, avanturistkinja, špijunka i arheologinja boravi na srednjem istoku. U Teheranu postaje politički aktivna i zaljubljuje se u britanskog diplomata Henryja Cardogana (James Franco). Nakon raskida veze upoznaje narednika Lawrencea (Robert Pattison) i Charlesa Doughty-Wyliea (Damian Lewis). Dok joj je život nesređen, politički postje jako utjecajna i dobiva nadimak „kraljica pustinje“.

Charlotte Rampling i Tom Courtenay glume Kate i Geoffa, bračni par koji se priprema za proslavu 45-te godišnjice braka. Geoff saznaje da je njegova bivša djevojka Katja, nestala prije 50 godina u švicarskim Alpama, pronađena mrtva i zamrznuta. Kate je znala za nju, ali tek sada saznaje da su bili zaručeni. Postaje nesigurna i ljubomorna, a njihov skladan brak počinje se raspadati.

Komentiraj