Prvi čovjek MOST-a Božo Petrov gostovao je u programu NOVE TV.

Prijavili ste Ivicu Todorića i upravu. Imate li ikakvih informacija kako taj proces ide?

To ćete morati pitati predsjednika Vlade, tu je on poprilično nejasan. Dakle, nama je jasno rekao da se to ne želi raditi. Opravdao je to predizbornom kampanjom koja nije bila predizborna kampanja. Pa je onda usred predizborne kampanje on kao Vlada donirao pet milijuna kuna DORH-u upravo za taj slučaj. Ono što me danas šokiralo, što sam čuo u Saboru u trenutku kada se započinjalo Aktualno prijepodne, je rečenica Andreja Plenkovića: “Mogu što hoću.”

Kako vi tumačite tu rečenicu?

Stvarno sam mislio da je to rečenica koju nikad više neću čuti u Saboru. Za mene je to relikt tamnih, mračnih, nesretnih vremena. Ivo Sanader, koji je stvarno radio što je htio, a to se vidi po svim njegovim postupcima i sudovima koji su nakon toga išli, nije se usudio to reći. Ne želim da Hrvatska iz nekog demokratskog parlamentarnog sustava krene u sustav prosvijećenog apsolutizma ili diktature.

U četvrtak ste bili na sastanku u Vladi oko arbitraže s Slovencma.

Za nas pravorijek arbitraže nije valjan, a i Sabor je jednoglasno donio odluku da izlazimo iz arbitraže jer je kontaminirana. Možemo reći da je HDZ najodgovorniji za sadašnju situaciju. Ne samo zato što danas upravlja državom, nego zato što je upravo on ugovarao ovu arbitražu. Tada je Hrvatska procijenila da je vitalni interes Hrvatske da se pravorijek ne donese do ulaska u Europsku uniju. Dakle, oni su znali kako će arbitraža završiti i da će to biti nepovoljno, između ostalog rekao je Petrov za Novu TV (VIDEO).

Komentiraj