VIDEO: 100 milijardi eura za borbu protiv klimatskih promjena

Nova šefica Europske komisije Ursula von der Leyen upozorila je da će nedjelovanje na polju klimatskih promjena biti dugoročno skuplje nego proaktivan pristup.
“Uvijek moramo imati na umu koliko će nas više koštati ako sada ne djelujemo”, upozorila je, dodajući da će Europska komisija uskoro predstaviti novi plan za okoliš.
Kako bi Europska unija postala klimatski neutralna do 2050. “moramo djelovati sada, moramo sada provoditi politike, jer je to generacijska transformacija”, naglasila je Ursula von der Leyen.

Nacional je u Bruxellesu saznao da je riječ o 100 milijardi eura koje će nova predsjednica Europske misije predložiti za borbu protiv klimatskih promjena. Novac bi osigurala Europska investicijska banka u novom proračunskom razdoblju 2021- 2027.

O tome treba li i Hrvatska participirati u ovom projektu razgovarali smo u Bruxellesu s eurozastupnikom Tomislavom Sokolom.

Predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli (S&D) tijekom posjeta Zagrebu sudjelovao je na panelu “Mladi za održivu budućnost” na kojem je istaknuo kako Europska unija mora biti predvodnik u borbi protiv klimatskih promjena, priopćio je u četvrtak Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj. “Trebamo svježu perspektivu, osigurati razvoj i rast Europske unije, ali istovremeno trebamo i graditi gospodarstvo koje neće ugrožavati naš planet, nego ga održavati. Mi to možemo jer imamo i znanje i alate. Možemo učiniti puno više“, zaključio je Sassoli.

Komentiraj