Novi meksički ministar vanjskih poslova izjavio je u ponedjeljak da će njegova zemlja “bez straha” pregovarati s novoizabranim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom koji je najavio izmjenu, pa i raskid trgovinskih ugovora između dviju zemalja.

Luis Videgaray, blizak predsjedniku Enriqueu Peni Nietu, imenovan je prošlog tjedna ministrom vanjskih poslova kako bi pokušao uspostaviti “konstruktivne” veze s budućom administracijom Donalda Trumpa.

Videgaray je morao dati ostavku na dužnost ministra financija pošto je krajem kolovoza organizirao sporan posjet Donalda Trumpa, tada kandidata za Bijelu kuću, Meksiku.

“Pregovarat ćemo s puno povjerenja, bez straha, znajući koliko je Meksiko važan za Sjedinjene Države gospodarski, društveno i politički”, istaknuo je Videgaray na sastanku s meksičkim veleposlanicima.

Trump je navukao bijes Meksikanaca svojom protuimigrantskom retorikom i predizbornim obećanjem da će izgraditi zid na granici dviju zemalja koji će platiti Meksiko.

Republikanski milijarder koji preuzima dužnost 20. siječnja, prouzročio je i pad vrijednosti meksičko pesa, pošto su se ulagači zabrinuli zbog moguće izmjene ugovora o slobodnoj trgovini (Alena) koji su potpisali SAD, Meksiko i Kanada.

Trump se usto obvezao da će radna mjesta u SAD-u štititi uvođenjem uvoznih carinskih pristojbi za tvrtke koje se budu preselile u Meksiko.

Komentiraj