Vrhovni sud Venezuele u subotu je odustao od odluke o preuzimanju ovlasti Nacionalne skupštine koja je izazvala široku međunarodnu osudu.

Po priopćenju, Sud je također povukao odluku da se parlamentarcima ukine imunitet kako bi ih se moglo kazneno goniti.

Prorežimski venezuelski Vrhovni sud dodijelio si je u četvrtak ovlasti parlamenta, nakon čega su izbili prosvjedi protivnika aktualne vlasti.

Tom odlukom dodatno se produbila politička kriza koja potresa tu naftom bogatu zemlju nakon nadmoćne pobjede oporbe na parlamentarnim izborima krajem 2015., prvi put u zadnjih 17 godina.

Predsjednik parlamenta Julio Borges nazvao je potez Vrhovnog suda “državnim udarom”, a i državna odvjetnica Venezuele Louisa Ortega oštro je kritizirala sudsko preuzimanje parlamenta.

Vrlo se rijetko događa da neki visoki dužnosnik bude tako kritičan što protivnici predsjednika tumače pokazateljem da potpora Nicolasu Maduru u zemlji pada.

Ranije u subotu, predsjednik Maduro pozvao je Vrhovni sud da ponovno razmotri svoju odluku o preuzimanju ovlasti parlamenta kako bi se zadržala institucionalna stabilnost i ravnoteža vlasti.

On je u obraćanju naciji rekao da je sukob između Vrhovnog suda i parlamenta, kojim dominira oporba, prevladan.

Oporba se protivi politici bivšeg predsjednika Huga Chaveza koji je bio na dužnosti od 1999. do 2013. a koju provodi Maduro.

Komentiraj