Veliki povratak! Simone Biles ušla u povijest gimnastike

Autor:

epa10894326 Simone Biles of the US performs during the Uneven Bars competition qualifications of the Artistic Gymnastics World Championships in Antwerp, Belgium, 01 October 2023.  EPA/OLIVIER MATTHYS

EPA/OLIVIER MATTHYS

Američka gimnastičarka Simone Biles u nedjelju je ušla u povijest postavši prva žena koja je uspješno izvela Yurchenko preskok na međunarodnom natjecanju. Simone Biles zauzela je prvo mjesto u kvalifikacijama ženskog višeboja na Svjetskom prvenstvu u umjetničkoj gimnastici.

Izvodeći “dvostruki preskok Yurchenko”, Simone Biles je na dasku došla okrenuta leđima, odrazila se rukama prema spravi, nakon čega je izvela dvostruki salto u ‘nakošenom položaju’. Kako navodi CNN, ovaj potez će se zvati i ‘Biles II’ u čast 19-struke svjetske prvakinje, što je čini njezinim petim imenovanim elementom.

Ovaj teški element povijesno su izvodili samo muškarci. Simone Biles je dobila ocjenu 58,865 i zauzela prvo mjesto na kraju svoje kvalifikacijske sesije, te je na vodećoj poziciji za plasman u sva četiri pojedinačna finala i finale višeboja kasnije ovog tjedna.

Nakon svoje kvalifikacijske runde, 26-godišnjakinja zauzima prvo mjesto na tri sprave – tlo, preskok i greda – i drugo mjesto na ručama, iza timske kolegice Shilese Jones.

To je prvo natjecanje Simone Biles na međunarodnoj sceni od Olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine kada se povukla iz nekoliko natjecanja zbog mentalne blokade zbog koje gimnastičarka gubi pojam o svojoj poziciji u zraku. Od tada je još jednom pokazala sve kvalitete koje su je dovele do vrhunca sporta, vrativši se i osvojivši rekordni osmi nacionalni naslov u višeboju.

Natječući se u Antwerpenu, Simone Biles je postala prva žena koja je predstavljala SAD na šest umjetničkih svjetskih prvenstava. A upravo je u Antwerpenu u Belgiji osvojil osvojila prvu od svojih pet svjetskih titula u višeboju 2013. u dobi od 16 godina.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.