Dva klijenta Ashley Madison, internet dating stranica za ljude u braku i ozbiljnim vezama, navodno su počinili samoubojstvo nakon što su hakeri objavili njihove podatke, izvijestila je kanadska policija.

‘Roditeljska tvrtka’ Ashley Madisona, Avid Life Media, ponudila je pola milijuna dolara nagrade za informacije koje bi dovele do uhićenja hakera, koji su ukrali podarke sa više od 33 milijuna računa, prenosi BBC.

Policijski šef Bryce Evans obratio se na konferenciji za novinare hakerima, poznatima pod imenom ‘Impact Team’: “Želim da bude jasno da su vaši postupci nezakoniti i nećemo ih tolerirati. Ovo je vaša posljednja prilika. Avid Life Media danas je ponudila nagradu od pola milijuna dolara za informacije koje bi dovele do identifiranja, uhićenja ili kaznenog gonjenja osoba odgovornih za upad u bazu podataka Ashley Madison”, rekao je Evans.

 

  • Potvrdio je i kako su objavljeni podaci sa kreditnih kartica hakiranih računa, a istražitelji vjeruju kako se radi samo o posljednje četiri znamenke sa kartice. Policija je žrtvama hakiranja savjetovala da provjere svoje račune. Objasnio je kako je ovaj hakerski napad već doveo do nastavka zločina i daljnjih viktimiziranja.

 

“Kriminalci su se već uključili su sudjelovanje u online prevarama, tvrdeći kako mogu dati pristup hakiranim računima. Javnost mora biti svjesma kako odlaskom na ponuđene linkove svoje računalo izlažu malwareu, spywareu, adwareu i raznim virusima”, upozorio je Evans. Kanadska policija istragu provodi u suradnji s američkim FBI-om.

Hakiranje je otkriveno 12. srpnja, kada se nekoliko zaposlenika Avid Life Medie ulogiralo na svoje račune, a tamo ih je čekala poruka hakera, popraćena pjesmom AC/DC-a ‘Thunderstruck’.

“Ovaj hakerski napad jedan je od najvećih napada na privatnost u svijetu i vrlo je jedinstven. Izložio je osobne podatke desetaka milijuna ljudi”, zaključio je Evans.

Komentiraj