Velika Covid prijevara: Slovačka država dala je milijune eura pomoći nepostojećim tvrtkama, čak 11 ih je u vlasništvu hrvatskih državljana

Slovačka policija istražuje tamošnje tvrtke zbog sumnje na zloupotrebu COVID-pomoći, a neki od vlasnika prijavljeni su u Hrvatskoj!

Naime, slovački Istraživački centar Ján Kuciak (ICJK) otkrio je mrežu sumnjivih tvrtki koje fizički postoje samo na poštanskim sandučićima u Slovačkoj i kojima je država dala milijune eura kao pomoć za očuvanje radnih mjesta zbog poteškoća uzrokovanih pandemijom COVID-19.

Jedanaest od tih tvrtki je u vlasništvu hrvatskih državljana!

Svih 28 istraženih tvrtki u vlasništvu su stranih državljana – a osim iz Hrvatske – devet ih je iz Grčke potom iz Italije, Mađarske, Slovenije i Portugala. U istragu su se tako uključili i slovačka policija i njihovo Specijalno tužiteljstvo.

Zajedničko tim tvrtkama je da nemaju podataka o broju zaposlenih te da financijske izvještaje predaju neredovito ili ih uopće ne predaju. Samo jedna od njih predala je financijski izvještaj za 2020. godinu.

Tvrtke u starijim financijskim izvještajima uopće nisu navele broj zaposlenih, a ako i jesu, izvijestile su kako imaju jednog ili nijednog.

Višemilijunska pomoć

Prema izvorima ICJK-a, tih 28 tvrtki do sada je od slovačkog Centra za rad, socijalna pitanja i obitelj (ÚPSVaR) primilo ukupno 24 milijuna eura kao pomoć zbog poteškoća izazvanih pandemijom koronavirusa.

Za usporedbu, najveći poslodavac u Slovačkoj, Volkswagen, iz istog je programa pomoći dobio 25 milijuna eura, KIA 6,5 milijuna, a Jaguar 5,5 milijuna.

Samsung Electronics Slovakia, koji prema podacima slovačkog portala Finstat ima 500-999 zaposlenih, a prihodi mu premašuju milijardu eura, primio je, na primjer, usporediv iznos državne pomoći kao i jedna od sumnjivih tvrtki – 1,34 milijuna eura.

Čudne hrvatske adrese

U istragu se uključio slovački Ured Specijalnog tužiteljstva, i to na temelju kaznene prijave Ministarstva rada, socijalnih pitanja i obitelji Slovačke Republike (MLSAE SR).

„Možemo potvrditi da je u navedenom slučaju u tijeku kazneni postupak. Međutim s obzirom na njegovu fazu, Ured Specijalnog tužiteljstva trenutno ne može dati dodatne informacije”, kazao je Dalibor Skladan, glasnogovornik Glavnog tužiteljstva Republike Slovačke.

Tvrtke su registrirane na adresama raznih virtualnih ureda. Nekima od njih adrese za registraciju, upravljanje virtualnim sjedištem i primanje pošte nude za to specijalizirana poduzeća.

Njihovi su predstavnici odbili komunicirati sa slovačkim novinarima ili nisu htjeli proslijediti pitanja odgovornima unatoč tome što imaju njihov kontakt.

Nepostojeće firme u Zadru i Zagrebu?

Jedan od onih koji su se našli pod istragom Specijalnog tužiteljstva je i Ivan Rebić, hrvatski državljanin koji u Slovačkoj ima tvrtku REBIC Trade. Prema informacijama slovačkog trgovačkog registra, on živi na adresi Put Dukića u Zadru. Katastarski podaci hrvatske Državne geodetske uprave ne prepoznaju, međutim, njegov kućni broj.

Kad su novinari Oštra posjetili navedenu ulicu, utvrdili su kako se tamo nalazi zgrada bez fasade. Ona je, prema podacima Zemljišnoknjižnog odjela Općinskog suda u Zadru, u vlasništvu potpuno druge osobe.

Robert Teslak, hrvatski državljanin koji osim RT Consulta posjeduje još dvije sumnjive tvrtke, u slovačkom trgovačkom registru naveo je adresu u Zagrebu. Na toj se adresi nalazi stambena zgrada gdje novinari Oštra nisu pronašli Teslaka. Jedno od zvona označeno je slovom „T“, no javio se čovjek koji je kazao kako mu prezime nije Teslak te da ne poznaje nikakvog Roberta Teslaka.

Vlasnici iz Hrvatske i Grčke

Neke od sumnjivih slovačkih tvrtki postoje godinama, no tek su nedavno promijenile vlasnike. Novi su najčešće bili iz Hrvatske ili Grčke.

Na primjer, tvrtka Vigos ALFA, koju su novinari bezuspješno tražili na Karpatskom trgu u Bratislavi, promijenila je vlasnika u veljači 2020. godine i sada je to hrvatski državljanin.

Druge su tek nedavno osnovane.

Primjerice, Velea ZETA i Velea DELTA, koje su dobile ukupno više od milijun eura subvencija pomoći, osnovane su potkraj veljače 2020. godine. Slovačka je vlada otprilike mjesec dana prije odobrila program pomoći. Te su tvrtke u vlasništvu Grka Ioannisa Karpontinisa.

KARIS Trans Division 32 osnovan je u lipnju 2020. godine i od kolovoza je u vlasništvu Nikolaosa Ndagasa, grčkog državljanina. Od listopada 2020. do svibnja 2021. godine tvrtka je od države primila najmanje 766.000 eura.

Odgovorni se, međutim, nisu ušutjeli samo u Hrvatskoj. Slovački i grčki novinari nisu uspjeli pronaći ni jednog grčkog vlasnika tvrtki koje su primile COVID-pomoć za podršku zapošljavanju u Slovačkoj, donosi portal Oštro.hr.

Komentiraj