Velika Britanija će pojačati ophodnje u La Mancheu

Pixabay

Britanski ministar unutarnjih poslova Sajid Javid je najavio u ponedjeljak pojačane ophodnje u kanalu La Manche nakon sve većeg broja pokušaja migranata da u malim plovilima prijeđu kanal i nakon što je u nedjelju s Francuskom dogovoren akcijski plan.

“Danas sam odlučio rasporediti na jugu Engleske još dva najveća broda pograničnih snaga koji se sada nalaze u inozemstvu”, rekao je Javid nakon sastanka s policijom i agencijom za borbu protiv kriminala NCA.

Radi se o zaštiti ljudskih života i granica, dodao je ministar nakon što je gotovo 70 ljudi uhvaćeno posljednjih dana prilikom pokušaja ulaska u Englesku preko La Manchea.

Ti brodovi će se pridružiti izviđačkom brodu i dvama brodovima za ophodnju koji se nalaze na licu mjesta, precizirao je.

Sajid Javid je rekao da je 230 migranata pokušalo prijeći La Manche te da su francuske vlasti u tome spriječile “malo manje od polovice tog broja”.

Od 23. prosinca britanske i francuske vlasti su spasile stotinjak osoba iz mora.

Gust pomorski promet, jake struje i niske temperature jako otežavaju prelazak kanala u malim plovilima.

U nedjelju su Javid i francuski kolega Christophe Castaner dogovorili akcijski plan koji će biti pokrenut sljedećih tjedana.

Osim većeg broja ophodnji, taj plan predviđa akcije otkrivanja skupina krijumčara ljudima i senzibiliziranje migranata na opasnosti prelaska kanala. Te mjere će pokrenuti centar za koordinaciju i za francusko-britansko informiranje u Coquellesu, blizu Calaisa,na sjeveru Francuske.

Komentiraj