VEĆE MJERE SIGURNOSTI: Proslava Dana njemačkog ujedinjenja

FaH

Središnja proslava ovogodišnjeg Dana njemačkog ujedinjenja protekla u ponedjeljak u Dresdenu u znaku pojačanih mjera sigurnosti i uvreda koje su njemačkom državnom vrhu zbog izbjegličke politike uputili prosvjednici iz radikalne desnice, ali i oštrih osuda isključivosti koje su tom dijelu stanovništva upućene iz državnog vrha.

„I Nijemci su poslije 2. svjetskog rata bili izbjeglice. Ova država, jedinstvo i društvo čiji dan mi danas slavimo, mora pružiti mogućnost za život u miru i slobodi“, rekao je predsjednik njemačkog parlamenta Norbert Lammert (Kršćansko-demokratska unija CDU)obraćajući se sudionicima središnje svečanosti u drezdenskoj operi.
„Njemačka sigurno nije raj na zemlji. Ali mnogi koji su očajnički u potrazi za rajem nigdje mu se tako često ne nadaju kao ovdje u Njemačkoj“, rekao je predsjednik Bundestaga.

On je svoje sugrađane pozvao na više solidarnosti i optimizma kad je Njemačka, koju toliko kritiziraju, u pitanju.
„Mi bismo mogli pokazati malo više zadovoljstva i optimizma. Današnja Njemačka sigurno nije savršena, ali je u boljem stanju nego ikada“, rekao je predsjednik parlamenta publici. On je, aludirajući na sve oporiju političku klimu u Njemačkoj vezanu uz društveni skrb oko izbjeglica, pozvao na „viši stupanj civiliziranosti“ u društvenim raspravama.
Predsjednik parlamenta izravno se obratio i prosvjednicima koji su u središtu Dresdena prosvjedovali protiv izbjegličke politike savezne vlade na čelu s Angelom Merkel, kojoj su danas dobacivali da je „izdajica naroda“.
„Oni koji danas s pjenom na ustima i glasno prosvjeduju usred Dresdena imaju nevjerojatno kratko pamćenje i zaboravljaju u kakvom stanju su se ovaj grad i ova zemlja nalazili u trenutku ujedinjenja“, rekao je Lammert aludirajući na katastrofalno gospodarsko stanje bivše Njemačke Demokratske Republike i njezinih građana u trenutku njezina sloma.
Organizatori današnjih prosvjeda su pripadnici Pegide, samozvanog pokreta protiv navodne islamizacije Europe. Pegida je nastala na istoku zemlje gdje je, unatoč vrlo niskom broju izbjeglica, i najsnažniji otpor prema izbjegličkoj politici vlade Angele Merkel. Okupljeni su rasističkim uzvicima između ostalog vrijeđali i jednog tamnoputog sudionika svečanosti, a gradonačelnika Dresdena su osudili zato što je na proslavu pozvao i predstavnike islamske zajednice.
Njemačka kancelarka je na rubu svečanosti izjavila kako je za većinu Nijemca današnji dan dan radosti i zahvalnosti.
„Ono što želim je da se postojeći problemi rješavaju zajednički i uz uzajamno poštovanje“, rekla je Merkel.
Središnja proslava Dana njemačkog ujedinjenja svake se godine održava u nekoj drugoj saveznoj pokrajini. Ovogodišnje slavlje je proteklo uz pojačanu nazočnost policije. Prije nekoliko dana ispred jedne džamije i kongresnog centra u Dresdenu su postavljene eksplozivne naprave. Dresden slovi kao središte protuizbjegličkog i protuislamskog pokreta.
Treći listopada se slavi dan kada je 1990. područje dotadašnje Istočne Njemačke pripojeno Zapadnoj Njemačkoj.
Političari i ekonomisti su i ove godine ukazali na još uvijek postojeće razlike između istoka i zapada i to kako na političkoj tako i gospodarskoj razini. Nezaposlenost je u saveznim pokrajinama koje su se nekad nalazile u sastavu bivše Istočne Njemačke gotovo dvostruko viša nego na Zapadu, a gospodarski učinak na istoku zemlje iznosi tek 62 posto od učinka na zapadu.

Komentiraj