Vatrogasni zapovjednik objasnio kako spriječiti eksploziju plinske boce i na što obratiti pažnju

Splitom je u subotu odjeknula snažna eksplozija u jednom ugostiteljskom objektu. Teške tjelesne ozljede zadobile su dvije osobe, a uzrok eksplozije je plinska boca.

Plinska boca je eksplodirala u ugostiteljskom objektu brze prehrane u Ćulića dvorima, a ozlijeđeno je dvoje djelatnika.

Dr. Dario Matić, voditelj dežurne kirurške službe u KBC Split izvijestio je tijekom dana o stanju ozlijeđenih.

“Zaprimljen je muškarac u dobi od 62 godine i žena od 30 godina. Oboje imaju teške tjelesne ozljede, opekotine glave, vrata, lica i gornjih dišnih putova. Muškarac ima ozbiljne opekotine i na ekstremitetima i trupu, ukupno oko 35 posto površine tijela. Kod žene su blaže, ali isto ozbiljne opekotine’, kazao je.

“Oboje su primarno zbrinuti na Križinama, na odjelu plastične kirurgije. Sada su stabilno, no i dalje ih pratimo. Nadamo se da će biti dobro, rano je išta reći, pogotovo u slučaju muškarca”, izjavio je.

Kako pravilno rukovati plinskom bocom i kako provjeriti je li ispravna?

Zapovjednik smjene Javne vatrogasne postrojbe Split, Zvonko Puće, eksploziju je komentirao za RTL Danas.

“Mi smo dobili dojavu da je došlo do eksplozije plina. Kada smo stigli na intervenciju vidjeli smo bocu, zatvorili smo je i iznijeli van. Provjerili smo prostor i iznijeli sve preostale boce van. Istraga će utvrditi je li boca ne ispravna ili je došlo do nepravilnog rukovanja”, kazao je Puće.

Zapovjednik je objasnio i kako pravilno rukovati plinskom bocom i kako provjeriti je li ispravna.

“Kupci trebaju voditi računa da su pravilno postavljene gumice koje se dobiju, ali i da je pravilno spoje regulator i da crijevo koje se spaja bude ispravno te barem jednom godišnje potrebno je provjeriti je li crijevo ispravno i zamijeniti ga da ne bi došlo do puštanja ili zapaljenja. Treba regulator tlaka mijenjati barem svake tri godine i ako nešto nije u redu treba zvati stručne osobe. Prvo što je poželjno da građani kada uoče curenje da zatvore plinsku bocu i da pozovu vatrogasce”, objasnio je Puće.

“To je sve preventivno da ne dođe do tragedije. Ako dođe do izlaska plina i da se on onda i zapali ne treba paničariti već uzeti rukavice koje se koriste u kuhinji koje su otporne na vatru i s njima zatvoriti ventil da ne dođe do daljnjeg širenja vatre”, dodao je.

Na godišnjoj razini bude oko 50 intervencija vatrogasaca povezanih s plinskim bocama.

Majka vlasnika lokala u kojem je grunula eksplozija: “Plin je stigao jutros, jedna boca nam je bila odmah sumnjiva”

Komentiraj