EPA/ANDY RAIN

VARADKAR “Nismo za nove pregovore o Brexitu”

Irski premijer Leo Varadkar isključio je u srijedu mogućnost novih pregovora o sporazumu o Brexitu koji je s Europskom unijom zaključila prošlu jesen Velika Britanija, kao što želi premijerka Theresa May.

“Ne želimo nove pregovore”, rekao je Varadkar pred donjim domom irskog parlamenta, dan nakon što je britanski parlament izglasao amandman kojim se traže novi pregovori, posebno oko granice na irskom otoku.

On je također kazao kako ne postoje planovi niti pritisak da se održi hitan summit EU-a na kojem bi se razgovaralo o želji britanske premijerke da se ponovno pregovara o sporazumu.

“Nema planova da se organizira hitan summit na kojem bi se razgovaralo o smjernicama, niti pritisak da se održi”, kazao je parlamentarcima.

May je najavila da će razgovarati s Varadkarom kasnije tijekom dana, kao i s vođom britanskih laburista Jeremyjem Corbynom.

Corbynov glasnogovornik kazao je kako laburisti ne vjeruju da će May uspjeti ispregovarati izmjene koje je obećala parlamentu.

“Ne vjerujemo da to o čemu govori može biti postignuto u pregovorima s EU-om, a posebno ne u nekoliko tjedana”, kazao je glasnogovornik prije sastanka Corbyna i May.

Najavljeno je i da će britanska premijerka tijekom dana razgovarati s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom.

Tusk je već odbacio mogućnost novih pregovora o bilo kojem dijelu sporazuma o Brexitu.

Komentiraj