Van Gogh je možda bio bipolaran

EPA/STANISLAW ROZPEDZIK

Slavni nizozemski slikar Vincent van Gogh možda je patio od bipolarnog poremećaja, ali je kombinacija faktora dovela do toga da si je prvo odsjekao uho, a potom u 37. godini počinio samoubojstvo, rekao je stručnjak iz Van Goghova muzeja u Amsterdamu.

“Došli smo do zaključka da je nemoguće donijeti konačan zaključak o njegovoj bolesti”, rekao je Louis van Tilborgh, koji je vodio dvodnevni seminar stručnjaka, među kojima su bili i psihijatri, o mentalnom stanju slavnog umjetnika.

Skupina je pokušala pronaći objašnjenja, temeljena na postojećima znanjima s polja psihijatrije, o psihotičnoj krizi koja je Van Gogha odvela u suicid 27. srpnja 1890. u mjestu Auvers-sur-Oise blizu Pariza.

“Prije epizode s uhom, Van Gogh je možda patio od bipolarnog poremećaja”, rekao je Van Tilborgh.

Van Gogh si je odsjekao uho nakon svađe s Paulom Gauguinom u prosincu 1888. godine. Nakon te epizode, psihotične krize postale su sve češće, rekao je Van Tilborgh.

“Vratio se slikanju, ali je razvio fobiju da će se te epizode ponavljati. Taj strah ga je možda odveo u samoubojstvo dvije godine poslije”, kazao je taj stručnjak.

Ali vjerojatno se radi o kombinaciji faktora koje su poticale psihotične krize, poput zloupotrebe alkohola, naročito apsinta, i narušenog prijateljstva s Gauguinom s kojim je bio vrlo blizak.

Stručni skup održan je u sklopu izložbe “granice ludila” koja se fokusira na posljednjih 18 mjeseci slikareva života.

Izložba, među ostalim, otkriva da si Van Gogh suprotno popularnom vjerovanju nije odsjekao samo ušnu resicu nego cijelo uho.

Komentiraj