FaH

MILIJAN BRKIĆ: Izbori 17. srpnja po principu jedan član – jedan glas

 

Izbori za predsjednika HDZ-a održat će se u nedjelju 17. srpnja po načelu “jedan član – jedan glas”, a oni koji se žele kandidrati trebaju u idućih deset dana prikupiti pet tisuća potpisa članova stranke i predati ih izbornom povjerenstvu, rekao je novinarima zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić u četvrtak nakon sjednica Predsjedništva te Nacionalnog vijeća stranke.

“Nacionalno vijeće odlučilo je da će se unutarstranački izbori po načelu ‘jedan član – jedan glas’ provesti 17. srpnja. Ako bude trebao drugi krug izbora, provest će se tjedan dana poslije”, kazao je Brkić novinarima nakon sjednice Nacionalnog vijeća, na kojoj, rekao je, nije bilo riječi o kandidatima, već o proceduri i pravilima provođnja unutarstranačkih izbora.

Birat će se samo novi predsjednik HDZ-a, rekao je Brkić i istaknuo da izborima po načelu “jedan član – jedan glas” HDZ pokazuje da ne želi derogirati dostignutu razinu demokracije u stranci.

Izrazio je uvjerenje da će HDZ u unutarstranačkoj utakmici izabrati najkvalitetnijeg kandidata ili kandidatkinju koji će predstavljati stranku u budućnosti i koji će biti mandatar nove vlade, jer će, poručio je Brkić,  HDZ na parlamentarnim izborima na jesen “sigurno odnijeti pobjedu i spriječiti povratak SDP-a i njegove tiranije”.

Za kandidate od danas kreće kandidacijski postupak, to jest oni mogu krenuti s prikupljanjem potrebnih pet tisuća potpisa koje u idućih deset dana moraju predati Središnjem izbornom povjerenstvu, rekao je. Pri tome, svaki član može dati potpis svakom kandidatu.

Brkić je izrazio nadu da će se kandidati za predsjednika HDZ-a sučeljavati programima i vizijom kako će HDZ voditi dalje u budućnosti, temeljem svjetonazorske i političke platforme stranke.

“Budući predsjednik ili predsjednica HDZ-a je osoba koja će uživati povjerenje članstva stranke, a onda i neodlučnih i razočaranih građana koji će moći HDZ, s kvalitetnim programom programom koji ćemo predstaviti za parlamentarne izbore, dovesti u situaciju da provodi ključne stvari zbog kojih politika i političari postoje”, kazao je Brkić odgovarajući na upit kakav bi novi stranački čelnik trebao biti.

“Budite sigurni da će novi predsjednik ili predsjednica stranku voditi u nove pobjede”, poručio je. HDZ-ov novi predsjednik ili predsjednica će se sučeliti s predsjednikom SDP-a Zoranom Milanovićem, najnegativnijom osobom na političkoj sceni, rekao je Milijan Brkić.

Na pitanje ostaje li HDZ s partnerima iz Domoljubne koalicije, odgovorio kako s njima kvalitetno surađuju. Neki od njih najavili su odlaske ili dolaske, dodao je i poručio kako sa svima nastavljaju pregovore. “Svima im pružamo ruku u nekoj budućoj kompoziciji za parlamentarne izbore. Tko će točno biti u toj kompoziciji, reći ćemo javnosti kada to prvo ispregovaramo s njima”, rekao je Brkić.

Brkić i Maletić nisu rekli hoće li se kandidirati; Milošević ostaje glavni tajnik

Zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić nije, na novinarski upit, decidirano želio odgovoriti hoće li se kandidirati za predsjednika stranke kratko kazavši da će “vrijeme dati odgovor” te će se o tome uskoro i čuti.

I potpredsjednica HDZ-a Ivana Maletić, koju mediji navode kao jednu od kandidatkinja za predsjednicu stranke, rekla je novinarima da će “vrijeme pokazati” hoće li biti kandidatkinja, ne odbacivši tu mogućnost.

Da se neće kandidirati za predsjednika HDZ-a novinarima je decidirano rekao glavni tajnik stranke Domagoj Ivan Milošević. “Ostat ću glavni tajnik”, kazao je.(Hina)

Tijek događaja 

16:30 Sjednica je završena

15:50 – Branko Bačić također je dao svoju potporu Plenkoviću:

– Za sada još nitko nije postao službeni kandidat za predsjednika, a kandidaturu je najavio Andrej Plenković. Mislim da je on osoba koja može vratiti povjerenje birača u HDZ, može voditi stranku na načelima demokršćanstva te pobjediti na unutarstranačkim, a još važnije na parlamentarnim izborima – kazao je Bačić novinarima prije početka sjednice Nacionalnog vijeća HDZ-a na kojoj se odlučuje o načinu izbora novog predsjednika HDZ-a. Smatra da će članovi HDZ-a u izbornom procesu najbolje prepoznati osobu koja će HDZ voditi do parlamentarne pobjede.

Bačić najboljim drži da se izbori za predsjednika HDZ-a održe što prije, ali da se svim kandidatima omogući kvalitetno predstavljanje članstvu stranke, široj javnosti i biračima.

– To bi bila dobra najava i za parlamentarne izbore – kazao je.

15:35 Tomislav Tolušić je otišao. Kaže da ima drugi sastanak. Na pitanje hoće li se kandidirati kaže: Vidjet ćemo.

14:55 Franjo Lucić: Plenković je jako dobar kandidat. I Milinović, ali mislim da je Plenković najbolji. Svi naši kandidati imaju visoku vrijednost i svoje poglede na budući ustroj HDZ-a.

14:44 Prije današnje sjednice predsjedništva HDZ-a na kojoj bi se trebalo dogovoriti kada i kako će se birati novi predsjednik te stranke, Zlatko Hasanbegović, član predsjeništva HDZ-a i tehnički ministar kulture, odgovorio je na pitanje tko je njegov favorit za novog predjednika.

“Ja sam za onoga tko će preimenovati Trg maršala Tita”, rekao je Hasanbegović kao da se radi o izborima za gradsku organizaciju HDZ-a.

14:40 Milijan Brkić rekao je da će na to mjesto doći najbolja osoba unutar stranke koja će spriječiti da se “SDP i njegova tiranija vrati na vlast”, a da će o načinu izbora odlučiti većina.

14:25 Branko Bačić: Najmanje što očekujem je da se predsjednik bira po načelu jedan član jedan glas. Mislim da gospodin Plenković može vratiti povjerenje u HDZ i pobijediti na izborima. Ne bih komentirao Milinovica. Mislim da će članovi HDZ-a znati izabrati. Dobro je da izbori za predsjednika budu što prije. Kandidati se moraju dobro pripremiti, ali izbori za predsjednika su prigoda i da se predstave biračima

13:15 U stranku je stigao i Darko Milinović, koji je otvoreno kritizirao Andreja Plenkovića i njegovu kandidaturu za šefa HDZ-a.

“Dvjesto tisuća članova HDZ-a izabrat će pravog domoljuba i HDZ-ovca, nekog tko je 20 godina krvario za stranku”, kazao je Milinović te ponovio svoju raniju izjavu da neće “mediji nametati kandidata”.

“Nisam rekao da ne podržavam Plenkovića”, kazao je Milinović i dodao da je neozbiljno što se kandidirao prije nego što je Karamarko uopće podnio ostavku.

12:53 Stigao je Željko Reiner, ali je pored novinara prošao bez riječi.

Komentiraj