Robert Anic/PIXSELL

VIDEO Milanović: “Nadam se da Srbi nisu zvali Ruse i Kineze da im pomognu.”

Predsjednik Vlade Zoran Milanović obratio se javnosti neposredno nakon povratka iz Bruxellesa:

“Tokom dana sam najavio da ćemo dan kasnije otvoriti granice i da ćemo je opet zatvoriti ako ne vidimo da Srbija surađuje po pitanju dstribucije migranata.”

“Oni kupe izbjeglice na sjeveru i šalju ih kod nas. Devet tisuća u jednom danu je previše. I poruka je da to tako ne može! Neka osnuju kampove ili neka počnu ljude slati prema Horgošu. Zašto to ne rade? Jer imaju dogovor s Budimpeštom! Ta blokada nije bila diskriminacijska, nije bila protiv srbijanskih kamiona, već protiv svih!”

“U ponoć beogradska vlada donosi paket mjera koje su… prvo to nije bio dogovor s Europskom unijom. To je diskriminacija prema hrvatskoj robi i hrvatskim kamionima. Ne mogu dopustiti da ono što se može kontrolirati od strane Srbije, da se ne prekine”.

“Zašto bismo mi morali primati migrante koji dolaze iz Srbije? Gdje je to pravilo? Ali mi smo drugačiji”

“Ovo je piljenje grane na kojoj sjediš. Hrvatske tvrtke tamo plaćaju poreze, zapošljave njihove građane, imaju srbijanske menadžere… To su srpske kompanije”

“To je prvi dan, i već se javljaju oni koji traže da popustim, traže da pustimo ljude u Hrvatske, i to oni koji su neki dan pričali da žele tenkove na granici”.

“Srbijanska država ne radi ništa osim što ih šalje kod nas. Mi ih evidentiramo, koliko možemo, ostaju kratko i transferiramo dalje.”

“Ovo govorim zbog srbijanske javnosti. Nisu oni zaustavili hrvatske kamione, već europske. Nama se dogodilo nešto prije tjedan dana što nije regulirano europskim ugovorom. Mi smo u početku primali sve, ali onda moramo vidjet što i Srbija može učiniti. Njihov premijer je rekao da će vidjeti što može učiniti. A onda je jako lijepo razgovarao o nama s mađarskim kolegama”.

“Ne mogu i neću dopustiti da se od nas rade bedaci jer se već danas može spriječiti takav priljev.”

“Udar na hrvatske kompanije u Srbiji je i udar na srbijansko gospodarstvo. Čujem da već šalju poreznike u te firme.”

“Hebranzi i slični nam svašta poručuju. Teško ih je pratiti.”

“Zašto Grčka ne štiti svoje more i morske granice, pitao sam u Bruxellesu. Ima tu svega i svačega.”

“Austrijancima i Nijemcima je najteže a najmanje kukaju.”

“Nadam se da Srbi nisu zvali Ruse i Kineze da im pomognu.”

“Ovo sa Srbijom se može riješiti danas. Niti je ponižavajuće niti je ultimatum za Srbiju. Samo Srbija mora početi djelovati na drugačiji način. Preusmjeravati dio ljudi prema Mađarskoj.”

“Stalo mi je do normalizacije.”

“Ljudi, nije ovo rat. Niti je ultimatum, ne razumijem zašto netko podgrijava psihozu. Moj prag tolerancije za srpske probleme je poznat.”

Komentiraj