Uz Dan borbe protiv fašizma, Plenković snažno osudio zločinačke ideologije

Premijer Plenković istaknuo je u ponedjeljak da je Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma povod za snažnu osudu zločinačkih ideologija koje su uzrokovale strahote i ljudske patnje.

Obrazovanje mladih ključno je za izgradnju društva u kojem nema mjesta za isključivost, netoleranciju i nasilje. #NeverAgain, poručio je hrvatski premijer Andrej Plenković na svom Twitter profilu.

Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma obilježava se u znak sjećanja na Kristalnu noć 9. studenog 1938. diljem Europe i svijeta. Toga je dana počelo dvodnevno nasilje njemačkog nacističkog režima protiv Židova i njihove imovine.

Kristalna noć, također poznata po nazivima Reichskristallnacht i Pogromnacht, naziv je za pogrom Židova u nacističkoj Njemačkoj i Austriji koji se dogodio 9. i 10. studenog 1938. Te noći uništeno je i opljačkano oko 7.000 trgovina, oskvrnjena su mnogobrojna židovska groblja, a više od 1.500 sinagoga je opljačkano i djelomično uništeno.

Kristalna noć označila je početak sustavnog progona Židova i dovela kasnije do holokausta u kojem je ubijeno šest milijuna Židova.

Komentiraj