Uvode se mjere za smanjenje gužvi na granicama: “Procedura će trajati oko dvije minute”

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak jutros je na konferenciji za novinare najavio nove mjere za smanjenje gužvi na granicama.

“Do sada smo imali sustav da granični sanitarni inspektor treba ispisati rješenje o samoizolaciji. Dok je toga bilo malo, bilo je jednostavno. Sad je to postalo komplicirano jer smo na listu stavili nove zemlje iz kojih dolaze naši građani i stranci i stvaraju se gužve. Mi ne možemo propustiti ljude bez da dobiju rješenje o samoizolaciji ili da dobiju obavijest”, rekao je jutros Capak.

Dodao je da granični inspektori više neće ispisivati rješenje, već će tiskane obavijesti davati u ruke ljudima. “Inspektor mora uzeti ime i prezime, kuda putuje i broj telefona, radi našeg sustava praćenja samoizolacije koju uvodimo”, rekao je i otkrio da će ta procedura trajavi oko dvije minute.

“Obrasci se upravo izrađuju u HZJZ-u. Kad treba napraviti nešto novo, onda treba netko stručan sjesti i napisati tekst, uzeti u obzir zakonsku osnovu, odluku ministra zdravstva i dati praktična uputstva graničnim inspektorima i osobama koje će to dobiti u ruke, kaže Capak. Podsjetio je na nedavnu grešku oko izdavanja plakata, zbog čega se ponovo ispričao. “Sad moramo dvostruku pozornost obratiti na to da sve bude točno napravljeno”, navodi.

Zamolio je ljude za strpljenje. “Angažirali smo Civilnu zaštitu, granična policija je pokrenula aktivnosti oko toga da se postave pokretni WC-i, da se onima koji čekaju dostave voda i sendviči. Ali, to je izvanredna situacija za koju nitko nije spreman. Pogledajte granice u Europi, tamo gdje ima granica pogledajte kakve su kod njih gužve”, rekao je Capak.

Komentiraj