Bivši ravnatelj pedijatrijske bolnice u Rimu, koja je u vlasništvu Vatikana, osuđen je u subotu za zloupotrebu položaja zbog preusmjeravanja skoro pola milijuna dolara za obnovu luksuznog stana, javljaju agencije.

Tročlano sudsko vijeće vatikanskog suda osudilo je Giuseppea Profitija na jednogodišnju uvjetnu kaznu, dok su tužitelji tražili trogodišnju zatvorsku kaznu za bivšeg ravnatelja prestižne bolnice Bambino Gesu. Sud je također ublažio optužnicu protiv Profitija koji je prvo bio optužen za pronevjeru novca. Massimo Spina, ravnatelj financija, oslobođen je optužbe.

Suđenje koje je počelo u srpnju ponovo je iznijelo na vidjelo nedostatak transparentnosti u financijskom upravljanju vatikanskom imovinom u Italiji, gdje posjeduje brojne institucije i podosta nekretnina.

Profiti i Spina su bili optuženi da su potrošili 422.000 eura 2013. i 2014. za preuređenje goleme vatikanske rezidencije za umirovljenog kardinala Tarcisia Bertonea, drugog čovjeka Vatikana tijekom pontifikata pape Benedikta XVI.

Danas 82-godišnjak, taj bivši državni tajnik Vatikana je umirovljen 2013., osam mjeseci nakon izbora papa Franje. Obnova stana s prekrasnim pogledom na kupolu Bazilike sv. Petra uslijedila je nekoliko tjedana poslije, a Bertone je na radovima angažirao građevinsku tvrtku, podružnicu kompanije sa sjedištem u Londonu, zaobišavši uobičajenu proceduru javnog natječaja. Predujam je platio vlastitim novcem, no tvrtka je u nekom trenutku bankrotirala te je Zaklada pedijatrijske bolnice Bambino Gesu “utrčala” s 422.000 dolara.

Niti Bertone niti vlasnik građevinske tvrtke nisu bili pozvani da svjedoče na sudu. Bertoneov odvjetnik je kazao da kardinal nikada nije zatražio novac od bolnice.

Profiti je na suđenju izjavio da je bolnica dio svog novca iskoristila za preuređenje rezidencije jer je kardinal pristao da ju se koristi u humanitarne svrhe – za prikupljanje novčanih sredstava.

Komentiraj