Danas je Ustavni sud na svojim službenim stranicama objavio: “Valutna klauzula nije neustavna”. Radi se o tužbi udruge Potrošač protiv odluke Vrhovnog suda.

Ustavni sud djelomično je prihvatio tužbu udruge Potrošač protiv osam najvećih banaka u postupku zaštite potrošača u slučaju konverzije kredita u švicarskim francima.

Ukinuo je odluku Vrhovnog suda u dijelu koji se odnosi na valutnu kauzulu u švicarcima i to za sve banke.

“U postupku koji je prethodio ustavnosudskom, Potrošač je na temelju Zakona o zaštiti potrošača podnio tužbu nadležnom trgovačkom sudu protiv osam najvećih banaka radi zaštite kolektivnih interesa potrošača, zbog ugovaranja nepoštenih ugovornih odredaba ugovora o potrošačkim kreditima o valutnoj klauzuli (vezanost glavnice uz švicarski franak) i o promjenjivoj kamatnoj stopi. Prvostupanjski sud usvojio je tužbeni zahtjev Potrošača. Drugostupanjski i Vrhovni sud odbili su tužbeni zahtjev u dijelu koji se odnosi na ništetnost ugovorne odredbe kojom je glavnica vezana uz švicarski franak, te u cijelosti u odnosu na 8. tuženu banku Sberbank d.d. Ustavni sud djelomično je usvojio ustavnu tužbu Potrošača te je ukinuo odluku Vrhovnog suda u dijelu koji se odnosi na valutnu klauzulu (tzv. švicarski franak) za sve banke i na 8. tuženu banku Sberbank d.d. u dijelu koji se odnosi na promjenjivu kamatnu stopu. U preostalom dijelu ustavna tužba podnositelja Potrošača odbijena je. Ustavne tužbe sedam podnositelja banaka odbijene su”, stoji u presudi Ustavnog suda na njihovim službenim stranicama.

Komentiraj