Ustavni sud odlučio da je Visoki kazneni sud ustavan

Visoki kazneni sud je ustavan, odlučio je na sjednici u utorak Ustavni sud, piše N1.

Visoki kazneni sud trebao bi početi s radom 1. siječnja 2021. godine. Devet sudaca je glasalo za ustavnost, dva suca nisu glasala jer su sudjelovali u raspravi ranije u Saboru, a dva su izdvojena mišljenja.

“Ustavni sud je zaključio da Visoki kazneni sud na način kako je ustrojen ne dovodi u pitanje ustavni položaj Vrhovnog suda kao najvišeg suda koji osigurava sudsku praksu i ravnopravnost svih u istoj. Ustavni sud se nije bavio time je li taj sud potreban ili nije, to je u isključivoj nadležnosti Hrvatskoga sabora. Ono što je najvažnije – Vrhovni sud će moći ukidati odluke Visokog kaznenog suda i nižih sudova kada je povrijeđen zakon”, izajvio je predsjednik Ustavnog auda Miroslav Šeparović, kako prenosi HRT.

Zahtjev za ocjenu ustavnosti zakonskih odredbi koje reguliraju rad Visokog kaznenog suda prošle su godine podnijeli SDP-ovci Orsat Miljenić i Peđa Grbin. Oni smatraju da je zakonska odredba koja Visokom kaznenom sudu daje ovlast da odlučuje o žalbama na presude županijskih sudova protuustavna jer je prema Ustavu za ujednačavanje sudske prakse u kaznenim predmetima nadležan Vrhovni sud Republike Hrvatske.

Komentiraj