Usprkos nesigurnom trgovanju porasli burzovni indeksi na Wall Streetu

Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi porasli, nakon oštrog pada prošloga tjedna, no trgovalo se nesigurno dok se čekaju odluke i poruke američke središnje banke o kamatnim stopama.

Dow Jones ojačao je 0,64 posto, na 31.019 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,69 posto, na 3.899 bodova, a Nasdaq indeks 0,76 posto, na 11.535 bodova.

Nakon što su prošloga tjedna zabilježili najveći pad od lipnja, indeksi su jučer nadoknadili dio gubitaka, no trgovalo se oprezno.

Na to ukazuje mršav obujam trgovanja. Vlasnika je zamijenilo samo 9,58 milijuna dionica, što je šesti najmanji dnevni obujam ove godine.

Posljedica je to nesigurnosti ulagača po pitanju povećanja kamatnih stopa američke središnje banke.

Većina analitičara očekuje da će čelnici Feda na dvodnevnoj sjednici, koja završava u srijedu, ponovno, treći put u nizu, povećati ključne kamate za 0,75 postotnih bodova.

No, nakon što su prošloga tjedna podaci pokazali da je u kolovozu u SAD-u inflacija bila viša od očekivanja, špekulira se da bi Fed mogao povećati kamate i za cijeli postotni bod.

„Sve su oči uprte u Fed i čeka se što će čelnici središnje banke odlučiti i poručiti u srijedu. Mislim da će do tada trgovanje biti slabo”, kaže Josh Markman, partner u tvrtki Bel Air Investment Advisors.

Ulagači se plaše da bi se inflacija mogla zadržati na visokim razinama dulje nego što se očekivalo, što bi primoralo Fed na zaoštravanje monetarne politike i u idućoj godini.

A to bi moglo odvesti gospodarstvo u dublju recesiju. Tehnički je američko gospodarstvo već uronilo u recesiju, s obzirom da je u posljednja dva tromjesečja palo na kvartalnoj razini, no zasad je ta recesija plitka.

Loše na tržište kapitala utječe i usporavanje rasta globalnog gospodarstva, na što su prošloga tjedna upozorili Međunarodni monetarni fond i Svjetska banka.

Iz tih su razloga na većini europskih burzi cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,62 posto, na 7.236 bodova, a pariški CAC 0,26 posto, na 6.061 bod. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0,49 posto, na 12.803 boda.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]