Usporio rast američkog gospodarstva

Američko gospodarstvo u četvrtom je kvartalu 2017. sporije raslo na godišnjoj razini, a među utezima izdvaja se brži rast uvoza od izvoza u uvjetima oštrog skoka osobne potrošnje, pokazalo je u petak izvješće američke vlade.

Američki bruto domaći proizvod (BDP) porastao je u četvrtom tromjesečju prošle godine za 2,6 posto na godišnjoj razini, nakon 3,2-postotnog rasta u prethodnom tromjesečju, pokazalo je izvješće američkog ministarstva trgovine.

Osobna potrošnja, među ključnim sastavnicama BDP-a, poskočila je za 3,8 posto u četvrtom tromjesečju i rasla je najbržim tempom u protekle tri godine. U trećem kvartalu rasla je po stopi od 2,2 posto.

U takvim okolnostima američki je uvoz poskočio za 13,9 posto u četvrtom tromjesečju, najbržim tempom od trećeg kvartala 2010., i time nadmašio rast izvoza koji je crpio podršku iz slabijeg dolara.

Brži rast uvoza od izvoza rezultirao je oduzimanjem od stope rasta 1,13 postotnih bodova. U trećem kvartalu je stopa rasta BDP-a zahvaljujući stavci trgovine bila povećana za 0,36 postotnih bodova.

Ulaganja kompanija u zalihe, napominju u ministarstvu, također su zakočila rast BDP-a u četvrtom kvartalu. Stopa rasta tako je umanjena za 0,67 postotnih bodova, nakon što je u tromjesečju ranije pridodala stopi rasta 0,79 postotnih bodova.

Uz osobnu potrošnju, podršku BDP-u pružila su i ulaganja kompanija u opremu, čiji je rast ubrzao na 11,4 posto, s 10,8 posto u prethodnom tromjesečju. To znači da su porasla najbržim tempom od trećeg kvartala 2014. godine.

Ubrzao je također i rast državne potrošnje, na solidnih tri posto, nakon 0,7-postotnog rasta u prethodna tri mjeseca, pokazalo je izvješće američkog ministarstva trgovine.

Komentiraj