Uručene nagrade “Josip i Ivan Kozarac” – za životno djelo Krešimiru Nemecu

Goran Ferbezar/PIXSELL

U vinkovačkoj Gradskoj vijećnici u petak su u sklopu 21. dana Josipa i i Ivana Kozarca svečano uručene nagrade “Josip i Ivan Kozarac”, a ovogodišnji dobitnik nagrade za životno djelo je akademik Krešimir Nemec.

Na toj književno-znanstvenoj manifestaciji nagrade “Josip i Ivan Kozarac” redovito se dodjeljuju za životno djelo i prošlogodišnji istaknuti književni i znanstveni rad.

Nagrada za životno djelo „Josip i Ivan Kozarac“ pripala je akademiku Krešimiru Nemecu za njegov ukupni književnopovijesni i književnoznanstveni rad, nagradu „Josip i Ivan Kozarac“ za knjigu godine s područja književnosti dobio je akademik Pavao Pavličić za roman „Tri petka u travnju“ u izdanju zagrebačke Mozaik knjige i 24 sata, nagradu „Josip i Ivan Kozarac“ za znanstvenu knjigu godine dobila je Sanja Jukić za knjigu „Medijska lica subjekta“ u izdanju osječkog ogranka Društva hrvatskih književnika, a poveljom uspješnosti nagrađena je Tanja Belobrajdić za roman s tematikom Domovinskog rata „Crni kaput“ u izdanju vukovarske Gradske knjižnice.

O nagradama je odlučivao prosudbeni sud u kojem su bili književnik Božidar Petrač, književnik i sveučilišni profesor Goran Rem te producent i direktor Slavonske naklade „Privlačica“ Martin Grgurovac.

  • U sklopu 21. dana Josipa i Ivana Kozarca danas je u vinkovačkoj Gimnaziji održana priredba „Živi kapitali“ na kojoj su književnici Pavao Pavličić, Josip Cvenić, Alenka Mirković-Nađ, Dijana Rosandić, Adam Rajzl, Franjo Nagulov, Vlasta Markasović i Franjo Džakula gimnazijalcima čitali dijelove svojih književnih uradaka.

U Vinkovcima je danas održan i znanstveni skup „Stoljeća hrvatskoga jezika“ koji se u sklopu Dana Josipa i Ivana Kozarca održava četvrti put, a bio je posvećen jeziku 18. stoljeća koje se obrađivalo i na prošlogodišnjemu znanstvenom skupu. Na skupu je sudjelovalo desetak zagrebačkih i osječkih jezikoslovaca i književnih povjesničara, a vodio ga je istaknuti kroatist i jezikoslovac Marko Samardžija, koji je u uvodnom izlaganju rekao da je krajem 18. stoljeća u svim hrvatskim krajevima bilo oko 3000 pismeni ljudi, školovanih u inozemstvu. U tom smislu prosvjetiteljstvo u Hrvatskoj nije bilo elitističko, nego usmjereno prema edukaciji naroda na jeziku kojim je govorio, na njegovo opismenjavanje i prenošenje osnovnih znanja, primjerice o poljoprivredi, ljekovitim travama i dr.

Radovi s ovogodišnjega znanstvenog skupa zajedno sa znanstvenim radovima s prošlogodišnjega bit će ukoričeni u Zbornik.

U sklopu 21. dana Josipa i Ivana Kozarca danas su u Vinkovcima akademik Josip Bratulić i Marko Samardžija predstavili i pretisak knjige „Postanak naravne pravice“ Matije Antuna Relkovića.

Jutrom poezije, na kojem će sudjelovati vinkovački pjesnici, u subotu završavaju ovogodišnji 21. dani Josipa i Ivana Kozarca, književnoznanstvena manifestacija koju su 1995. godine utemeljili Društvo hrvatskih književnika, Slavonska naklada „Privlačica“, Vukovarsko-srijemska županija, grad Vinkovci i Hrvatske šume radi proučavanja i valorizacije književnog opusa zavičajnih književnika.

Komentiraj