URED ANGELE MERKEL: “Nije znala koje će se pjesme puštati na skupu HDZ-a”

Njemačka kancelarka Angela Merkel posjetila je prošle subote Zagreb, gdje je nazočila predizbornom skupu HDZ-a u Ciboni. Na skupu je okupljenima puštena i pjesma Marka Perkovića Thompsona čiji su nastupi bili zabranjivani i u Njemačkoj, zbog čega je predizborni skup HDZ-a u njemačkim medijima izazva mnoge reakcije.

Berlinski Der Tagesspiegel pisao je kako su nastup kancelarke na predizbornom skupu u Zagrebu na kojem je ona upozorila na opasnost od jačanja desnog populizma i nacionalizma “zasjenili upadljivi nacionalistički tonovi”. Pod nacionalističkim tonovima list misli na govor Karla Resslera u kojem je spomenuo Bleiburg i Thompsonova pjesma “Lijepa li si”.

N1 televizija poslala je upit Uredu njemačke kancelarke. “Kancelarka Merkel nije bila upoznata s pjesmama koje će se puštati tijekom stranačkoga skupa u Zagrebu, kao ni sa sadržajem tih pjesama. Kancelarka Merkel je tijekom svog posjeta Zagrebu jasno izrazila svoj stav u kojem se suprotstavlja nacionalizmu”, odgovorili su.

MERKEL NA SKUPU HDZ-A ‘Nacionalizam je neprijatelj Europe’

Thompson tvrdi da nije bio zabranjivan u Njemačkoj

U nastavku Vam prenosimo Zahtjev za ispravak Davorina Karačića, odvjetnika Marka Perkovića:

“Štovani uredniče,

Na vašem internetskom portalu www.nacional.hr od dana 22. svibnja 2019., objavili ste članak pod naslovom: „Ured Angele Merkel: Nije znala koje će se pjesme puštati na skupu HDZ-a“ a kojem članku ste naveli neistinit navod cit;….“Na skupu je okupljenima puštena i pjesma Marka Perkovića Thompsona, čiji su nastupi bili zabranjivani i u Njemačkoj“

Istaknuti navod nije istinit.

Naime, Marku Perkoviću Thompsonu nije nikad na području Savezne Republike Njemačke zabranjen nastup odnosno ne postoji odluka nadležnog tijela kojom se mojoj stranci zabranjuje bilo kakav javni nastup budući da izraz „zabraniti“ održavanje nekog događaja podrazumijeva donijeti odluku u tom smislu, od strane nadležnog tijela pri čemu ignoniranje takve odluke kojom se kakav nastup zabranjuje predstavlja kažnjivo djelo.

Slijedom navedenog, a u skladu s čl. 40 st. 1 Zakona o medijima (NN 81/13), u svezi s čl. 41 st. 1, st. 4 i čl. 42 Zakona o medijima, tražim da se na isti način i na istom mjestu, u prvom slijedećem izdanju objavi ovaj ispravak netočnih i neistinitih informacija uz ispriku mojoj stranci.”

Komentiraj