Uprava Hrvatske pošte obmanula Plenkovića o visini plaća radnika

Premijer je rekao da ga veseli što je plaća u HP-u iznad prosjeka. Predstavnik sindikata Milan Jukić kaže da to nije točno

Uprava Hrvatske pošte obmanula je premijera Andreja Plenkovića kada ga je brifirala o stanju u toj državnoj tvrtki. A potom je Plenković te neistine plasirao u javnost. To se može zaključivati na temelju dokumenata koje su izvori bliski Hrvatskoj pošti dostavili na uvid Nacionalu, a sve to javno tvrdi i Milan Jukić, predsjednik sindikata pošte i predstavnik radnika u nadzornom odboru Hrvatske pošte.

Događaj na kojem je Plenković iznio diskutabilne tvrdnje dogodio se 23. rujna kada je Hrvatska pošta svečano otvorila svoj Novi sortirni centar (NSC) u Velikoj Gorici. Taj centar predstavljen je kao najsuvremeniji logistički centar u ovom dijelu Europe te najveći ulog u budućnost tvrtke, ali i imperativ za razvoj temeljnog poslovanja. Ukupna vrijednost projekta je 350 milijuna kuna, a u kompleksu radi više od 1500 radnika.

Na svečanom otvaranju Novog sortirnog centra Hrvatske pošte u Velikoj Gorici sudjelovao je i premijer Andrej Plenković. Među ostalim gostima bili su prisutni ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat i ministar državne imovine Mario Banožić, veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država William Robert Kohorst te predsjednik Uprave International Postal Corporationa Holger Winklbauer. Plenković je u prigodnom govoru čestitao upravi Hrvatske pošte i među ostalim rekao:

“Ovaj projekt vrijedan više od 350 milijuna kuna objedinjava poslovanje s četiri lokacije po Zagrebu i osigurava učinkovitiju te tehnološki napredniju obradu pošiljaka. Čestitam Upravi te svim zaposlenicima i zaposlenicama Hrvatske pošte. Vjerujem da ćete na ovaj način i u operativnom i u financijskom smislu nastaviti podizati kvalitetu rada Hrvatske pošte i usluga hrvatskim građanima i gospodarstvu.”

Među ostalim, Plenković je posebno istaknuo i da ga naročito veseli da je prosječna plaća u HP-u iznad hrvatskog prosjeka. To izgleda nije točno. Prema javno dostupnim informacijama iz Državnog zavoda za statistiku, prosječna plaća u Hrvatskoj iznosi 6470 kuna, dok se tvrdi da je u Hrvatskoj pošti prosječna plaća osjetno manja. Sugeriraju to interne isplatne liste koje su dostavljene Nacionalu na uvid. Prema tim podacima prosječna plaća mogla bi se kretati najviše između 4600 i 5500 kuna, uzmu li se u obzir i stimulacije koje se dijelu radnika isplaćuju. Milan Jukić o tomu je za Nacional izjavio:

“Sa svoje strane, kao predsjednik sindikata, bio bih jako sretan da je tomu tako ali, nažalost, moram reći da je ta tvrdnja daleko od istine jer je prosječna plaća poštara negdje oko 4600 kuna. Ako tomu dodamo prosječnih oko 550 kuna koje dobivaju samo sretnici koji, po poslodavčevim kriterijima, zaslužuju stimulativnu nagradu, onda samo kod njih dolazimo do prosječne plaće od oko 5150 kuna.”

Jukić navodi da sindikatu nije poznato komu i koju svrhu služe dezinformacije u vezi poštanskih plaća, pa i putem plaćenih oglasa, kao i na temelju čega je predsjednik Vlade, na nedavnom otvaranju novog sortirnog centra u Velikoj Gorici, izrekao netočan podatak kako su prosječne plaće u HP-u više u odnosu na prosječne plaće u Hrvatskoj. Jukić dodaje :

“Uz sve izrečene nepoznanice, jako dobro nam je poznato samo to da su sve izrečene informacije, poluinformacije i dezinformacije unijele dodatni nemir i frustracije među radnike Hrvatske pošte. Odgovorno tvrdimo da su velika većina poštara, operatera i drugih poštanskih radnika vrijedni, marljivi i odgovorni u svom poslu, a da su njihova primanja daleko ispod prosjeka u RH i da nisu zaslužili da ih se iskorištava u dnevno-političke svrhe.”

Jukić tvrdi i da je dubinski nepošten sustav nagrađivanja za radnike. On o tomu kaže: “Već se duže vrijeme putem javnih medija, pa i putem plaćenih oglasa, javnosti plasira informacija kako je Hrvatska pošta uvela novi način nagrađivanja svojih radnika. Pri tomu se, između ostalog, iznosi podatak kako su u tom ‘novom sustavu nagrađivanja’ posebno dobro nagrađeni kolege poštari. Čak toliko dobro da oni koji nagradu zaslužuju, njih manje od 50%, u prosjeku mjesečno zarađuju, za poštanske prilike, vrtoglavih 6800 kuna. U nekim medijima je osvanulo i to da ni tu nije kraj nagrađivanju, već da neki, osim navedenog, mogu zaraditi dodatnih tisuću kuna.”

Međutim, izvori bliski Hrvatskoj pošti navode da je sustav nagrađivanja postavljen nakaradno i da pothranjuje klijentelizam. Nacionalov izvor iz Hrvatske pošte o tomu navodi:

“Novi način nagrađivanja zaposlenika uveo je predsjednik uprave Ivan Čulo u svibnju 2019. On predviđa stimulacije poštarima po učinku. Ali učinak nema veze s poštarima, nego s mjestom na koje ga je poslodavac stavio. Pojednostavljeno, radnici koji rade na području Hrvatske ne rade svi u jednakim uvjetima. Poštar koji radi u gusto naseljenom području ima uz manji napor veći učinak, dok oni koji rade u ruralnim i slabo naseljenim područjima moraju uložiti veći napor, pokrivaju veće udaljenosti, a imaju manje pošiljaka za isporučiti. Taj je sustav nepravedan, ali nije lako postaviti bolji. On bi se trebao bazirati na puno više parametara nego što je samo broj pošiljaka.”

Isti izvor iz Hrvatske pošte navodi kako se može dovesti u pitanje i neke druge dijelove poslovanja te tvrtke, ali da se kritički tonovi o toj tvrtki iz zagonetnih razloga teško probijaju do medija.

Komentiraj