Uoči novih prosvjeda u Hong Kongu pronađen tajni laboratorij za izradu eksploziva

Hongkonška policija objavila je u subotu, uoči novog prosvjeda protiv vlade, da je pronašla tajni laboratorij za izradu eksploziva s uskladištenim materijalom i letcima koji pozivaju na neovisnost Hong Konga od Kine, prenose agencije.

U policijskoj akciji je uhićen i 27-godišnji muškarac koja se sumnjiči za povezanost s tim slučajem, ali i moguću povezanost s prosvjedima najavljenima za nedjelju.

Uz oružje i letke, u policijskoj raciji je pronađena i odjeća s natpisom “Nacionalna fronta Hong Konga”, a radi se o skupini koja zagovara neovisnost od središnjih vlasti u Pekingu. Ta je skupina potvrdila da je uhićeni 27-godišnjak njihov član, ali negiraju bilo kakva saznanja o eksplozivima.

I dok se u nedjelju na protuvladinom prosvjedu očekuje više desetaka tisuća ljudi, a policija poziva na mir, danas se na skupu “Čuvajmo Hong Kong” okupilo više desetaka tisuća ljudi kako bi dali potporu policiji i pozvali na okončanje nasilja.

Masovni i povremeno nasilni protuvladini prosvjedi u Hong Kongu su izbili nakon što su vlasti htjele donijeti zakon prema kojemu bi se stanovnici Hong Konga mogli slati na suđenje u Kinu, što je unijelo veliki nemir i zabrinutost u tu bivšu britansku koloniju.

Iako je čelnica Hong Konga Carrie Lam prije deset dana objavila da je zakon o izručenju “mrtav” te priznala kako je vladin rad na tom zakon bio “potpuni promašaj”, cijeli je slučaj izazvao jednu od najvećih političkih kriza u posljednjih nekoliko desetljeća.

Novim protuvladinim prosvjedom u nedjelju, stanovnici žele poslati jasnu poruku da će se nastaviti odupirati pokušajima da se ta bivša britanska kolonija, koja uživa veliki stupanj autonomije, stavi pod kontrolu središnjih vlasti u Pekingu te da se ukine formula “jedna zemlja, dva sustava”.

Komentiraj