UNIŠTENI HEKTOLITRI: Španjolska traži od Francuske prekid napada na prijevoznike vina

Robert Anic/PIXSELL

Španjolsko veleposlanstvo u Parizu žalilo se francuskim vlastima zbog serije napada na španjolske prijevoznike vina i sokova pri ulasku u Francusku gdje lokalni proizvođači tvrde da im jeftiniji uvoz uništava proizvodnju i zatvara radna mjesta, pišu novine El Pais.

Od ponedjeljka je zabilježeno više napada na kamione na jugozapadu Francuske nakon što su ušli iz susjedne Španjolske. Uništeni su hektolitri vina i pregledavan prijevoz sokova, proizvoda od kojih žive brojni stanovnici s obje strane granice.

Španjolsko veleposlanstvo je poručilo francuskom ministarstvu poslova kako “još jednom osuđuje agresiju koju su pretrpile osobe i stvari u Francuskoj te moli vladu da poduzme adekvatne mjere za zaustavljanje vandalskog ponašanja”.

Napadi su počeli u noći s ponedjeljka na utorak na jednom ugibalištu u francuskoj općini Narbonne, udaljenoj 15 kilometara od Sredozemnog mora. Cisterna sa sokom i kamion s vinom ondje su bili zaustavljeni kada se pojavila grupa osoba sa toljagama, palicama i sjekirama, rekli su svjedoci iz prijevozničkih kompanije Transportes Felix. Kada im je vozač cisterne pokazao dokumentaciju iz koje su vidjeli da prevozi sok pustili su ga da ode, no uništili su 254 hektolitra vina iz drugog kamiona.

“Dopuštamo masovni uvoz stranih vina, posebno iz Španjolske, koja uništavaju bilo kakvu konkurenciju. S cijenom od 32 eura po hektolitru ne može se pokriti niti trošak vinifikacije”, izjavio je dopredsjednik mladih proizvođača vina iz regije Gard, Lionel Puech, na francuskoj televiziji TV Sud.

Prosvjedi francuskih proizvođača podigli su tenzije prošle godine, napose u travnju, kada su u blizini grada Perpinana uništili 42.000 litara španjolskog vina. Španjolska tvrdi da je povećani udio njihovih vina na francuskom tržištu posljedica pada konkurentnosti lokalnih proizvođača.

Komentiraj