UN-ov posebni izaslanik za Siriju rekao je u četvrtak kako će se mirovni pregovori nastaviti sljedeći tjedan unatoč odluci glavne oporbe da ranije napusti pregovore, što je on odbacio kao “diplomatski potez”.

Staffan de Mistura je u intervjuu za Švicarsku radio-televiziju na francuskom (RTS), rekao da je u petogodišnjem ratu ubijeno 400.000 ljudi, daleko više nego ranija UN-ova izvješća o gubicima koji su varirali od 250.000 do 300.000.

Svi članovi sirijske oporbe napustiti će mirovne pregovore u Ženevi do petka, rekao je u četvrtak njihov glavni pregovarač Asaad Zoub, s malim izgledima da se pregovori nastave osim ako se stanje na terenu temeljito ne promijeni.

“Ima dosta diplomatskog pozicioniranja i to je normalno. To znači predloži stvari koje se teže može prihvatiti otiđi i vrati se nazad, ponovno otiđi i vrati se”, rekao je de Mistura. “To je isto tako i prilično opravdano jer ima trenutaka kada se pitate da li se održava prekid vatre”.

Upitan hoće li se pregovori nastaviti on je rekao: “Ne možemo ovo ispustiti. Moramo obnoviti prekid vatre, moramo ubrzati humanitarnu pomoć i zatražit ćemo od zemalja supokrovitelja da se sastanu”.

Svjetske i regionalne sile pokrovitelji su krhkog prekida neprijateljstava koje je stupilo na snagu 27. veljače ali je narušeno sve jačim borbama prošlog tjedna u Aleppu, Latakiji i drugim mjestima.

Najnoviji krug pregovora koji je započeo 13. travnja trebao se usredotočiti na teško pitanje političke tranzicije. Izaslanstvo Damaska, međutim, želi vladu nacionalnog jedinstva i ne pokazuje znakove prihvaćanja zahtjeva oporbe da predsjednik Bashar al-Assad ode.

“Njegov interes je da ostane na vlasti, to je moje mišljenje. U sadašnjim uvjetima rješenje je politička tranzicija”, rekao je de Mistura.

“Unatoč pregovaračkim napetostima svi se oni slažu, svi, da mora doći do tranzicije što znači radikalne promjene”, rekao je.

Komentiraj