UN: Više od 350.000 afganistanskih izbjeglica vratilo se iz Pakistana 2016.

FaH

Od siječnja se više od 350.000 afganistanskih izbjeglica iz Pakistanavratilo u domovinu u kojoj i dalje bijesni rat, rekli su Ujedinjeni narodi koji očekuju da će se taj priljev ubrzati od kraja godine i strahuju da bi mogao izazvati humanitarnu krizu.

Početkom listopada UN-ovo Visoko povjereništvo za izbjeglice (UNHCR) je navelo da je broj afganistanskih izbjeglica koji su se vratili iz Pakistana prešao 200.000 od početka godine.

Ali ovog tjedna UN-ov Ured za koordinaciju humanitarnih poslova (Ocha) u Afganistanu je objavio ažurirane statistike koji uzimaju u obzir i izbjeglice koji bez dokumenata prelaze granicu.

“Do danas je u 2016. bez dokumenata iz Pakistana u Afganistan ušlo 162.186 te još 207.236 registriranih osoba”, priopćio je Ocha, a e većina povratnika, njih 333.000, stigla je nakon srpnja.

“Na temelju sadašnjih kretanja, očekujemo da se do kraja godine vrati dodatnih 446.000 izbjeglica”, dodao je.Pakistan, koji je primio milijune Afganistanaca u bijegu pred sovjetskom invazijom 1979. godine, danas je oko 1,4 milijun Afganistanaca registriranih kao izbjeglice, prema podacima HCR-a objavljenih 2016.

Pakistan je treća zemlja koja je primila najviše izbjeglica u svijetu. Procjenjuje da je oko milijun izbjeglica bez dokumenata. Budućnost je za te ljude sve neizvjesnija jer je policija pojačala pritisak na strance bez dokumenata.

Ta neizvjesnost, kao i odluka UN-a od lipnja da udvostruči nagradu za povratak s 200 na 400 dolara po osobi, izazvali su povećani broj povratka, bez obzira na lošu sigurnosnu situaciju u Afganinstanu.

Prema Ocha-i, većina izbjeglica bez dokumenata koji se vraćaju u Afganistan nastanjuje se u pokrajini Nangarhar, na istoku, koja graniči s Pakistanom ili u već prenapučenom Kabulu.

Ti podaci upozoravaju da bi mogla izbiti humanitarna kriza u Afganistanu, gdje je vlada već preopterećena problemima stotina tisuća osoba raseljenih zbog borbi.

Komentiraj