EPA/KIMIMASA MAYAMA

UN ‘Radnici koji čiste Fukushimu izloženi su toksičnoj radijaciji’

Deseci tisuća radnika koji čiste oštećeno nuklearno postrojenje Fukushima Daiichi izloženi su toksičnoj radijaciji, kazali su u četvrtak UN-ovi izvjestitelji za ljudska prava.

“Radnici koji su unajmljeni za dekontaminiranje Fukushime navodno su migranti, tražitelji azila i beskućnici”, rekli su Baskut Tuncak, Urnila Bhoola i Dainius Puras, ugledni UN-ovi izvjestitelji koji se bave opasnim otpadom, modernim ropstvom i zdravljem.

U zajedničkoj izjavi objavljenoj u Genovi, troje stručnjaka također je reklo kako su duboko zabrinuti zbog rizika od radijacije, moguće prinude i sigurnost rada.

U srpnju je istraživanje japanskog ministarstva pravosuđa pokazalo kako su četiri građevinske tvrtke unajmile strane pripravnike za posao radioaktivne dekontaminacije u nuklearnom postrojenju koje su 2011. pogodili potres i tsunami.

Istraživanje nije navelo koliko je stranaca bilo prisiljeno ondje raditi.

Pokazalo se da je jedna od kompanija pripravnike plaćale tek 2000 jena (18 dolara) dnevno, dok je vlada osigurala 6600 jena kao posebna sredstva za posao dekontaminacije.

Ti su inozemni vježbenici prošli kroz kontroverzni program regrutiranja koji je Japan uveo 1993. kako bi prenosio vještine u zemlje u razvoju.

No, program se našao na udaru oštrih kritika da omogućava japanskim kompanijama prikriveni uvoz jeftine radne snage.

Komentiraj