Umirovljeni general Lucić podržava obuku ukrajinskih vojnika i čudi se Milanovićevom protivljenju

Umirovljeni general Josip Lucić na N1 je govorio o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj. Osvrnuo se na raspravu u hrvatskoj javnosti, ali u Saboru po ovom pitanju.

“Začuđen sam slušajući ovu raspravu, jer se vodi oko procedure, a ne oko važnijih pitanja, a to je  što se stvarno događa u Ukrajini i kako se to odnosi na svijet i na nas u Hrvatskoj”, rekao je Lucić.

“Ukrajinu se može promatrati kao državu koju treba zaštititi, jer je to suverena država na koju je izvršena agresija na nešto drugačiji način nego na nas jer smo mi bili republika, ali po istom modelu je izvršena agresija na Ukrajinu kao na nas 1991.”, dodao je.

Lucić navodi da je zaštita hrvatskih interesa braniti članstvo u EU i NATO-u. “Pouzdano smo zaštićeni ovim savezima. Začuđen sam postupanjem predsjednika (Milanovića) koji konstantno obezvrjeđuje ta dva saveza koja su jedina generacija dugoročnoj opstojnosti Hrvatske države.”

Hrvatski generalski zbor je podržao učešće Hrvatske u obuci ukrajinskih vojnika, kazao je Lucić, navodeći da je samo jedan glas bio protiv. “General Marko Lukić se suprostavio.”

Neki smatraju da bi obukom ukrajinskih vojnika Hrvatska mogla postati meta za Rusiju.

“Ako bi Ukrajina izgubila rat, tada bi mnoge države vrlo brzo postale mete. Povijest kaže da onaj tko je krenuo u rušenje međunardono priznatih granica i uspio srušiti prvu, obično se nije zaustavio dok nije bio zaustavljen svjetskom koalicijom”, navodi umirovljeni general.

Lucić također ističe da se ova rasprava svela na proceduru. “Procedura koju je pokrenuo Banožić sada je identična proceduri koju je primjenjivao ministar obrane Kotromanović kad je bio član vlade premijera Milanovića.”

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]