UIO predlaže Vladi spajanje četiri pravobraniteljstava

HINA/ Dario GRZELJ

Udruga U ime obitelji (UIO) uputila je Vladi prijedlog da se sva pojedinačna pravobraniteljstva spoje u jedno jedinstveno tijelo čime bi se smanjili njihovi troškovi od 25 milijuna kuna godišnje i povećala učinkovitost, priopćeno je u petak iz te udruge.

UIO navodi kako u Hrvatskoj trenutno postoje četiri odvojene pravobraniteljske institucije čija se područja djelovanja preklapaju, a čija četiri ureda s ukupno 90 zaposlenih (12 dužnosnika i 78 službenika) djeluju na različitim lokacijama i stoga nisu dovoljno učinkoviti.

Prema prijedlogu UIO, koji je udruga već podnijela Vladi u 2017. i sukladno europskoj praksi prisutnoj u deset država članica EU, sva pojedinačna pravobraniteljstva (za djecu, za ravnopravnost spolova i za osobe s invaliditetom) spojila bi se u jedno tijelo Pučkog pravobranitelja te u istom opsegu nastavila svoje djelovanje kao specijalizirani pravobranitelji sa statusom zamjenika pučkog pravobranitelja.

Takvim bi se ustrojem, smatra UIO, pojednostavio pristup građana pravobraniteljima, poboljšalo pružanje potpore te brže rješavalo probleme, a novac bi se koristio u interesu onih kojima je namijenjen – djece, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji.

Navode da je Francuska u 2011. spojila sva svoja pravobraniteljstva u jedno tijelo upravo s ciljem racionalizacije rada, kako bi se svi kojima se na bilo koji način krše prava mogli javiti na jednu adresu i dobiti jedinstven odgovor institucije pučkog pravobranitelja, s obzirom da su građani od više pravobraniteljskih institucija dobivali različite, katkad i oprečne odgovore.

Podsjećaju i da je Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u stručnoj analizi već 2003. predložila Hrvatskoj “da bi svaki novi pučki pravobranitelj (za djecu, za ravnopravnost, spolova, za osobe s invaliditetom) trebao činiti specijaliziranu jedinicu unutar Ureda pučkog pravobranitelja, umjesto da bude odvojena institucija”, upravo zbog racionalizacije troškova i učinkovitosti rada.

U skladu s tim preporukama UIO predlaže Vladi smanjenje mandata pučkog pravobranitelja s osam na četiri godine. Naime, podsjećaju, OESS napominje kako “su imenovanja u trajanju od osam godina preduga u usporedbi s imenovanjima od četiri ili pet godina, koja su uobičajenija kod pučkih pravobranitelja u drugim zemljama.”

Komentiraj